Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ľadovcový štít na Antarktíde mizne pred očami
Zdielať na

Ľadovcový štít na Antarktíde mizne pred očami

WASHINGTON / Roztápanie ľadovcov na západe Antarktídy by mohlo zvýšiť hladinu morí až o tri metre. Je to viac, než vedci predpokladali. Proces sa nedá zastaviť. Vedci varujú pred reťazovou reakciou, píše CBC News.

Ohrev mora

Masívny západoantarktický ľadovcový štít sa nezadržateľne rúca. Družicové snímky amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) ukazujú, že topenie ľadovca je rýchlejšie, než vedci predpovedali. Prekonal kritickú hranicu, ktorá spôsobí dominový efekt. "Systém reťazovej reakcie sa nedá zastaviť," oznámil expert na ľadovce Eric Rignot.

Jeho vedecká skupina sleduje topenie všetkých šiestich veľkých ľadovcov. Globálne otepľovanie a ozónové diery zmenili na Antarktíde správanie vetrov. Tie ohrievajú more, ktoré roztápa spodnú časť ľadovca. Zrútenie veľkého ľadového štítu by mohlo oslabiť ostatné masy ľadu. Tie postupne skĺznu do mora. Podľa odborníkov sa zvýši hladina až o tri metre.

Bez možnosti návratu

Ďalší vedecký tím simuloval vývoj západoantarktického ľadovca Thwaites. Výsledky štúdie glaciológa Iana Joughina ukazujú, že roztápanie ľadovcov začalo a nedá sa vrátiť. "Sme skutočne svedkami začiatku konca," komentoval situáciu.

Podľa počítačových modelov a topografických máp by sa mal ľadovec rozpustiť za 200 až 1 000 rokov. Následkom topenia sa každý rok zvýši hladina morí o jeden milimeter.

Na konci storočia

V ohrození sú aj ľadové polia v Európe. Na Passo Tonale v talianskych Alpách sa do 70. rokov lyžovalo celoročne. Teploty začali stúpať a ľadovec ustupuje tempom jedného metra za rok, povedal predseda lyžiarskeho centra.

Miestni vlekári končia sezónu pokrývaním ľadovca fóliou. Tá odráža slnečné lúče a uchováva až šesťdesiat percent hmoty, ktorá by sa za iných okolností roztopila. Vyhliadky nie sú dobré. Podľa expertov zmizne ľadovec na konci storočia.

Súvisiace články