Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
FOTOGALÉRIA. Raj z vesmíru, toto vidia astronauti z ISS
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Raj z vesmíru, toto vidia astronauti z ISS

WASHINGTON / Keď sa vyberiete na dovolenku, exotické ostrovy si zvyčajne vychutnáte tak z okienka lietadla, alebo rovno z horúcej pláže. Lenže ako vidia tieto exotické, alebo naopak mrazom potiahnuté body astronauti NASA z Medzinárodnej vesmírnej stanice? Pozrite si, akej fascinujúcej nádhery sú svedkami obyvatelia vesmíru...

Východ Slnka z pohľadu astronautov

Obrázky, ktoré vidíte, odoslali vedcom z NASA astronauti na ISS alebo ich odfotografovali satelity poletujúce okolo Zeme. Spektrorádiometer MODIS na satelite Terra od NASA si počas horúceho leta pozrel napríklad Kanárske ostrovy. Strieborná, miestami až mliečna farba oceánu vznikla pôsobením slnečného žiarenia.

Astronauti na ISS vytvorili tiež počas leta 2013 pôsobivú, panoramatickú fotografiu Aleutských ostrovov počas východu Slnka. Ak by bolo Slnko podľa informácií NASA len o niečo vyššie, vidno by bolo aj západ Aljašky! Aleutské ostrovy sú totiž asi 1 900 km dlhý reťazec ostrovov vulkanického pôvodu, ktoré sú akýmsi predĺžením polostrova Aljaška.

Najväčší pieskový a ľadový ostrov od ISS

Od ISS pochádzajú aj ďalšie fotografie - napríklad Veľký piesočný ostrov, zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, ktorý je najväčším pieskovým ostrovom na Zemi vôbec. Nájdete ho na východnom pobreží Austrálie - kúsok od štátu Queensland.

Pôsobivý je tiež najdlhší a najrýchlejšie sa pohybujúci ľadovec na západe Antarktídy, PIG alebo Pine Island Glacier, odfotografovaný v júli 2013. Vidieť môžete podľa NASA aj dve stále sa rozširujúce trhliny, kvôli ktorým sa formuje celkom nový ľadový ostrov.

Dymiace stratovulkány

Satelity Terra a Aqua poslali tiež obrázok oblakov s názvom cumulus humilis nad Indickým oceánom presne nad Srí Lankou. Vulkán Gaua je zase zvláštnosťou Nových Hebríd, súostrovia v oblasti Koralového mora východne od austrálskeho Queenslandu. Jej kráter totiž vypĺňa jazero Letas. Ide o stratovulkán, ktorého väčšina je ponorená v Pacifiku a chochol dymu sa podľa ISS tiahol z vulkánu v apríli tohto roka.

Stratovulkánom je tiež Paluweh na indonézskom ostrove Palu´e neďaleko pobrežia ostrova Flores. Jeho výška je 4 000 metrov a tiež viac ako tri štvrtiny ležia pod hladinou mora. Známy je napríklad erupciou v roku 1928, ktorá vyvolala vlny cunami a vyžiadala si obete na životoch.

Abu al Abyad? Eivissa?

Sneh a ľad pokrýva ostrov Južná Georgia spopuláciou menšou ako 50 ľudí. Spolu s Južnými Sandwichovými ostrovmi sú britským teritóriom v južnej časti Atlantického oceánu. Podľa NASA tu obyvatelia žijú z turizmu, rybolovu a predaja poštových známok.

Viete, čo je to Eivissa? No predsa Ibiza, tretí najväčší ostrov Baleárskeho súostrovia v Stredozemnom mori juhovýchodne od Španielska. A napokon satelit Landsat 7 poslal fotografiu ostrovov okolo ostrova Abu al Abyad, najväčšieho z 200 ostrovov pozdĺž pobrežia Spojených arabských emirátov. V pravej časti obrázka uvidíte aj hlavné mesto Abu Dhabi...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

earthobservatory.nasa.gov

Súvisiace články