Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slnko vybuchlo, zrejme vyradí počítače aj mobilné siete
Zdielať na

Slnko vybuchlo, zrejme vyradí počítače aj mobilné siete

VESMÍR / Výpadok počítačov, mobilného spojenia či televízneho vysielania. Na to sa musíme pripraviť v najbližších hodinách! Môže za to obrovský výbuch na Slnku, ktorý potvrdila americká NASA.

Koniec sveta?

Slnko uvoľnilo v stredu obrovské množstvo prúdom nabitých častíc, ktoré odborníci volajú výron koronárnej hmoty. Tento piatok alebo sobotu pocítime efekt explózie aj na Zemi. Žiadny koniec sveta ale nenastane, upokojuje NASA. "Vyvrhnuté častice nedopadnú na Zem, nakoľko sa nedostanú do atmosféry," cituje agentúru Spaceweather.com. Ikeď...

Dnes, keď ide veľa vecí cez počítač, môže mať aj výpadok siete veľmi nepríjemný dôsledok. "Erupcia na Slnku môže ovplyvniť elektronické systémy," dodáva NASA.

Geomagnetická búrka

Na povrchu Slnka sa vo februári v priebehu 48 hodín sformovala obrovská tmavá škvrna, ktorá mala veľkosť šesťnásobku Zeme. Vedci NASA ju zaznamenali a odfotografovali pomocou sondy Solar Dynamics Observatory.

Odborníci už vtedy hovorili o pravdepodobnosti, že by mohla spôsobiť slnečné erupcie. Pri nich sa zo Slnka vysokou rýchlosťou uvoľňujú nabité častice, ktoré môžu v zemskej atmosfére spôsobiť geomagnetickú búrku. A ovplyvniť tak napríklad elektrické siete či satelity.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 17:50.

Magnetická búrka_Slnko_erupcia_vesmír

SITA

Súvisiace články