Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na Slnku dochádza k veľkej zmene, upozorňuje NASA
Zdielať na

Na Slnku dochádza k veľkej zmene, upozorňuje NASA

WASHINGTON / Slnko mení svoju polaritu! V najbližších mesiacoch sa totiž jeho magnetické pole obráti o celých 180°. Keďže vplyv našej najjasnejšej hviezdy siaha miliardy kilometrov za obežnú dráhu Pluta, toto tzv. elektromagnetické salto vplýva na celú slnečnú sústavu. Vedci z NASA upozorňujú, že nebezpečné to bude najmä pre astronautov a vesmírne sondy, iní sa domnievajú, že zmenu pocíti aj klíma Zeme...

Magnetické pole zastane na nule!

"Vyzerá to tak, že nie sme viac ako tri či štyri mesiace od úplného obrátenia magnetického poľa Slnka," komentoval udalosť na stránke NASA solárny fyzik zo Stanfordskej univerzity Todd Hoeksema. Ten je totiž riaditeľom miestneho observatória Wilcox Solar, jedného z mála na Zemi, ktoré denne pozorujú Slnko a jeho zmeny.

Tento obrat magnetického poľa sa nazýva aj stredný cyklus slnka, jav sa opakuje približne každých jedenásť rokov a to presne vtedy, keď je Slnko na vrchole svojho solárneho cyklu. "Magnetické pole Slnka sa výrazne oslabí, zastane na nule a potom sa opäť objaví s opačnou polaritou. Je to normálna súčasť solárneho cyklu," vysvetľuje aj solárny fyzik Phil Scherrer. Do činnosti sa teda dostáva druhá polovica solárneho maxima.

Nebezpečenstvo pre astronautov

Sprevádzať ho budú zrejme geomagnetické búrky v magnetickom poli Zeme, americký vedci upokojujú, že nebezpečné je to "len" pre astronautov a vesmírne sondy. Niektorí sú presvedčení, že vplyv to má aj na klímu Zeme a oblačnosť na Zemi. Okolo našej planéty totiž môže dôjsť k "búrkovému vesmírnemu počasiu".

Observatórium Wolcox Solar, financované NASA, sleduje magnetické pole Slnka už od roku 1976 a takýto obrat zaznamenáva od tohto roku už štvrtýkrát.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

YouTube.com/NASA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy