Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zamávajte! NASA má rodinnú fotografiu Zeme z ľudí
Zdielať na

Zamávajte! NASA má rodinnú fotografiu Zeme z ľudí

WASHINGTON / Prvýkrát mohla vesmírna loď, vzdialená od našej Zeme asi 1,5 biliónov kilometrov, nasnímať obrázky našej planéty Zem bez toho, aby jej senzory spálili Slnko. Bolo to 19. júla 2013, deň, kedy veľmi zriedkavo došlo k úplnému zatmeniu Slnka - schovalo sa totiž za Saturn. Pri tejto príležitosti NASA vyzvala ľudí, aby vyšli von a vzdialenej lodi Cassini zamávali. A z toho vznikla naša rodinná fotografia!

Ľudská mozaika našej Zeme

Nádherná modrá planéta zložená z dielčích fotografií viac ako 20 000 ľudí, ktorí sa zúčastnili významného dňa zachytenia našej Zeme z tak vzdialenej vesmírnej lode. Tak presne túto fotografiu NASA konečne zverejnila. Ľudia pochádzajú z viac ako 40 krajín sveta a 30 amerických krajín, fotografií by malo byť viac ako 1 400.

NASA 19. júla ľudí z celého sveta vyzvala, aby na chvíľu zanechali svoju bežnú rutinu dňa, vyšli von, zahľadeli sa na oblohu, z ktorej na nich z viac ako biliónovej vzdialenosti práve mierila senzory loď Cassini a zamávali jej. Tieto fotografie potom uploadovali cez Twitter, Facebook, Flickr, Instagram, Google plus a mail, aby sa spojili v mozaikovú fotografiu Zeme.

Vďaka úplnému zatmeniu Slnka

Satelit Cassini sa totiž nachádza pri Saturne a podobným spôsobom, ako bola vyskladané spoločná fotografia Zeme, aj ona fotografuje a sníma jednotlivé prstence Saturnu - tieto snímky následne vedci skladajú v spoločnú fotografiu.

Práve 19. júla mohla Cassini odfotografovať Saturnove prstence z netradičného uhla - kedy mierila senzory vlastne priamo smerom do Slnka. Mohla, pretože Slnko sa výnimočne skrylo za Saturn v zatmení a teda sa Cassini podarilo okrem Saturnových prstencov zachytiť aj našu Zem a jej Mesiac! Vidno ich ako malilinké svetelné body pod prstencom. Ľudia tak vlastne mávali na Saturn či na Cassini.

Medziplanetárny pozdrav So Saturnom a Cassini

"Som strašne šťastná, že si ľudia na celom svete dokázali tú chvíľku nájsť a oslávili takýmto spôsobom interplanetárny pozdrav, ktorý tieto fotografie vlastne reprezentujú," povedala pre NASA vedúca tímu Cassini projektu Carolyn Porco. "Tieto obrázky nám len pripomínajú, aká je naša domovská planéta maličká v rámci celého vesmíru," dodáva vedkyňa Linda Spilker. Na misii Cassini-Huygens spolupracuje NASA, Európska vesmírna a Talianska vesmírna agentúra.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

NASA/JPL-Caltech

Súvisiace články