Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Piť či nepiť? Pohárik denne ochráni pred mŕtvicou
Zdielať na
Veda a technika

Piť či nepiť? Pohárik denne ochráni pred mŕtvicou

BRATISLAVA / Z jedného výskumu britských vedcov vyplýva, že mierne popíjanie alkoholu je dobrou prevenciou pred mozgovou mŕtvicou. Na druhej strane, štúdia českých vedcov hovorí o tom, že viac ako dve pivá denne mŕtvicu výrazne privolávajú. Tak ako to vlastne je, piť či nepiť?

Na jednej strane pijeme na zdravie a na druhej nám alkohol urýchľuje cestu do hrobu. Potvrdzujú to viaceré vedecké štúdie. Najčerstvejšia vyšla kúsok od nás, z Medzinárodného centra klinického výskumu FNUSA-ICRC v Brne, ktorá spolupracovala s americkými vedcami.

"Vysoká konzumácia alkoholu denne môže skrátiť čas vývinu mozgovej mŕtvice až o 5 rokov," tvrdí vedkyňa Pavla Kadlecová. Za nadmerné pitie pritom považujú u mužov viac ako dva pollitráky piva, dva poháre vína, alebo dva poldecáky tvrdého, u žien po jednom.

Riedenie krvi

"Najviac ohrození sú konzumenti alkoholu vo veku okolo 50-60 rokov," hovorí Kadlecová. Nadmerné pitie vraj výrazne zvyšuje krvný tlak, a teda riziko prasknutia cievy v mozgu. Podľa britskej štúdie spred niekoľkých rokov však má alkohol celkom opačný efekt.

"Má významnú úlohu v riedení krvi," informuje NIzar Najar z neurologickej kliniky. Čo znamená, že môže brániť vytváraniu krvných zrazenín alebo tukových usadenín.

Nefajčiari

Podľa prieskumu tak mierne pitie znižuje riziko mozgovej mŕtvice o 37 percent. Zdá sa, že otázka nestojí ani tak, že piť či nepiť, ale koľko a za akých okolností. Naozaj na zdravie máme šancu piť medzi 50-kou a  60-kou, ale aj to nie všetci.

"Za predpokladu, že ten pacient má zdravý životný štýl. Najdôležitejšie je, aby bol nefajčiar," hovorí Najar. Opäť je reč o pití maximálne dva poháre muž, žena jeden.

Viac v reportáži redaktora Antona Adamčíka:

Zdielať na

Súvisiace články