Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
I deti môžu mať vysoký krvný tlak. Nepodceňujte ho!
Zdielať na

I deti môžu mať vysoký krvný tlak. Nepodceňujte ho!

BRATISLAVA / Infarkt, mozgová mŕtvica a ischemická porucha srdca. To sú stále najnebezpečnejší zabijaci dneška. Sú zodpovední až za 60% všetkých úmrtí. Prvé problémy sa môžu objaviť už v útlom veku. Vysoký krvný tlak dnes nie je ničím výnimočným ani u 10-ročných detí.

Vysoký tlak u detí je vážny problém

120 na 80? Pri deťoch táto hodnota neplatí. V prípade, že trpia vysokým krvným tlakom, príčina na rozdiel od dospelých je zistiteľná, pretože väčšinou ide o ochorenie obličiek alebo ochorenie žliaz s vnútorným vylučovaním.

Vysoký krvný tlak u detí je veľmi vážne ochorenie. Aj pri mladých platí také isté pravidlo ako u dospelých. Čím je váha väčšia, tým je vyššie riziko vysokého krvného tlaku. Preto ani v tomto vývojovom veku netreba zanedbávať správnu životosprávu a pohyb, pretože jedine tak zabránime tomu, aby deti v dospelosti hypertenziu mali.

O nič lepšie ale nie sú na tom ani ostatní a obzvlášť muži. "Muži sú vystavení hypertenziu dvakrát až trikrát viac ako ženy," hovorí Darina Sedláková zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

Kto má nábeh na infarkt alebo mŕtvicu?

Ak ste chlap vo veku 25 a viac rokov, fajčíte a ešte si radi doprajete tvrdý alkohol, máte sedavé zamestnanie a nepatríte medzi najštíhlejších, tak ste na prvom mieste v zozname ľudí, ktorí majú nábeh na infarkt, alebo mŕtvicu.

Všetko súvisí s naším spôsobom života. Čím viac jeme a menej sa hýbeme, tým je to horšie. Lekári by nám prikázali obmedziť prísun mastných, slaných a tučných jedál. Všeobecne platí: "Striedmosť je na správnom mieste aj v spôsobe stravovania a tak isto aj pri fyzickej aktivite," tvrdí Alena Cvopová z Odboru podpory zdravia.

Aj vysokému krvnému tlaku sa dá predísť. Najhoršie je, že ľudia, ktorí ho majú a vedia o ňom, sa nechcú dať liečiť. "Preto úrady verejného zdravotníctva poskytujú verejnosti bezplatné meranie tlaku a poradenstvo," doplnila hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články