Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za mesiac zomrie na Slovensku 5 000 ľudí na ochorenie srdca
Zdielať na

Za mesiac zomrie na Slovensku 5 000 ľudí na ochorenie srdca

Na ochorenie srdca zomrie každých deväť minút jeden človek. Infarkt vedie rebríček hlavných príčin úmrtnosti na svete. Dá sa mu ale predchádzať aj bez pomoci liekov a my Vám teraz povieme ako na to.

Telocvik až trikrát do týždňa

"Čaká nás veľká epidémia nových infarktov," povedal Ján Lietava z Lekárskej fakulty. Týka sa to ako mladých, tak aj starých. Každého, kto zanedbáva fyzickú aktivitu a nezdravo sa stravuje. Dnešné deti trápi vysoký krvný tlak a cholesterol. Jedine fyzický pohyb to môže napraviť.

"Keď rozvíjame rýchlosť, vytrvalosť, také ťažšie cviky, to už deti tak nezaujíma," hovorí telocvikárka Natália Píšová. "Náš školský vzdelávací program sme rozšírili o jednu hodinu telocviku, a tak máme tri hodiny telesnej výchovy," povedala riaditeľ základnej školy v Bratislave Róbert Popluhár.

Stačí trocha pohybu

Bez pohybu, od školských lavíc, rovno za stôl, išiel aj pán Jaroslav. Nedostatok pohybu z mladosti teraz dobieha a pravidelne dvakrát do týždňa cvičí v klube dôchodcov.

Čiperní dedkovia a babičky pod vedením 85-ročnej cvičiteľky, nielenže pravidelne trénujú, ale každý deň chodia na štvorkilometrové prechádzky. "Aj keď majú nejaké zdravotné problémy so srdiečkom, to sa rozchodí," hovorí Anna Chuťková, cvičiteľka.

Náklady na liečbu a starostlivosť, len v Európskej únií dosahujú 100 miliárd eur ročne. Pritom stačí len trocha pohybu a aspoň malá úprava jedálneho lístka a riziko ochorenia srdca a ciev sa výrazne zníži. "Dobre trénovaný a výkonný človek, je schopný až o 30 percent zvládnuť rýchlejšie prácu ako netrénovaný," dodal Lietava.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články