Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Neznesiteľný stres, strach či hnev. Infarkt na nás číha všade
Zdielať na

Neznesiteľný stres, strach či hnev. Infarkt na nás číha všade

Šťastný to človek, ktorý nemá stres. Otázkou ostáva, či vôbec taký jedinec ešte existuje. Podľa lekárov máme totiž stresu toľko, že dostať z neho infarkt nie je nič výnimočné. Infarkt si však môžeme privodiť aj nadmerným strachom alebo hnevom. Pozrite sa na konkrétne prípady...

Príčinou nehoda aj kolotoče

Bežná nehoda so šťastným koncom? Presne tak vyzerala pred rokom havária v blízkosti Zvolena. 37-ročný muž však pri nej prežil obrovský stres a ten zvrátil celú situáciu a zmenil ju na drámu. "Vodič z jednej Octavie vyšiel von a dostal infarkt, došlo hneď k oživovaniu," informoval záchranár.

Rovnako neznesiteľný stres sa pred pár dňami podpísal pod smrť 42-ročnej Britky. Utrpela totiž infarkt počas jazdy na obrej hojdačke, ktorá vynesie ľudí do výšky až 20 metrov! Nepomohla ani privolaná záchranka.

Sekundová smrť

Lekári tento stav nazývajú sekundová smrť. Pre náhly šok alebo enormné rozčúlenie vám totiž môže v okamihu skolabovať srdce. "Dôjde k takému prudkému vyplaveniu tých stresových hormónov, ktoré nútia srdce pracovať na veľký výkon a ešte sa zúžením ciev zvýši tlak. To znamená, že to srdce vlastne zlyhá ako pumpa," upozorňuje lekár a záchranár Peter Bodžár.

Od utorka leží v umelom spánku 68-ročný muž potom, čo ho poštípal bodavý hmyz. Vodič traktora sa tak naľakal, až dostal infarkt. Teraz za neho dýchajú prístroje. "Nedá sa povedať, že vystríhajte sa stresu, lebo vás to môže zabiť. Ale u niektorých ľudí to fakt tak môže fungovať," hovoria záchranári.

Za problémami stojí stres

Ani nie pred pol rokom dostal starší pán z Michaloviec infarkt potom, ako so svojím autom zapadol do odkrytej kanalizačnej šachty. Skolaboval preto, že sa veľmi nahneval. Lekári varujú, že dobré, ale aj to zlé je len v našich hlavách a všetko je otázkou uhlu pohľadu. Práve preto až viac ako dve tretiny chorôb sú spôsobené stresom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články