Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
PRIESKUM. Slováci nie sú leniví, klesla aj úmrtnosť na infarkty
Zdielať na

PRIESKUM. Slováci nie sú leniví, klesla aj úmrtnosť na infarkty

Je všeobecne známe, že pravidelná fyzická námaha v prírode, ale aj vo fitku lieči takmer všetky zdravotné neduhy a navyše prospieva aj ku kráse. My sme zisťovali, ako sú na tom Slováci v porovnaní so svetom a s Európou. A výsledky prieskumu lenivosti nás potešili, no so zdravím to až také optimistické nie je.

Denne hodina športu

Ako si zlepšiť náladu, či znížiť cholesterol, krvný tlak a cukor v krvi? Každodennou aktivitou, tvrdia odborníci. "Je to najideálnejší liek, ktorý existuje. Najhoršie na tom je, že málokto to chce robiť, lebo sme leniví," tvrdí kardiológ prof. MUDr. Ján Murín.

Podľa prieskumu britského medicínskeho časopisu The Lancet, naši obyvatelia rozhodne leniví nie sú. V priemere 4 z 5 Slovákov denne doprajú svojmu telu fyzickú aktivitu. Teda denne najmenej hodina športu, alebo 2,5 hodiny pohybu s miernou záťažou.

Najlenivejší na svete žijú na Malte

Najlenivejšou krajinou sveta je Malta. Slováci skončili v rebríčku 122 krajín na 89. mieste ďaleko za Čechmi, Poliakmi či Maďarmi. V rámci Európy Slováci patria k najmenej lenivým národom. Na veľké prekvapenie, predbehli nás ale Gréci. "Určite je to veľmi priaznivé. Podľa našich prieskumov tie čísla nie sú až také optimistické," dodal Murín.

Slováci síce patria medzi najaktívnejšie národy, no pokiaľ ide o zdravie, je to pravý opak. Dokazuje to nepríjemné prvenstvo medzi vyspelejšími krajinami v rebríčku úmrtnosti na infarkt. Čo nás môže trochu tešiť je to, že sem nezahrnuli krajiny bývalých Sovietov, Rumunsko, či Bulharsko, ktoré sú na tom ešte horšie. U nás sa situácia navyše aj zlepšuje. "Za posledných 10 rokov poklesla úmrtnosť o 30 percent," tvrdí kardiológ.

Najlenivejší v Európe

KrajinaPercentuálne vyhodnotenie
1. Malta71,9%
2. Srbsko68,3%
3. V. Británia63,3%
4. Turecko56%
5. Taliansko54,7%
6. Írsko53,2%
31. Slovensko22,2%
36. Grécko

15,6%

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články