Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bojíte sa, že vás porazí? Takto sa tomu môžete vyhnúť
Zdielať na

Bojíte sa, že vás porazí? Takto sa tomu môžete vyhnúť

Zdroj: Liz Henry/ilustračné

BRATISLAVA / Mŕtvica je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Netýka sa však len starších ľudí, postihuje čoraz mladších. Pritom sa mŕtvici dá až v sedemdesiatich percentách prípadov predísť.

Len v Nemecku postihne ročne dvestosedemdesiattisíc ľudí cievna mozgová príhoda. V krajine je to po srdcových ochoreniach a rakovine tretia najčastejšia príčina úmrtia, píše nemecký Focus.

Približne dvadsať percent pacientov po mozgovej príhode zomiera do štyroch týždňov, viac ako tridsaťsedem percent do jedného roka.

Z tých, ktorí prežijú, mnohí zostanú odkázaní na cudziu starostlivosť, mŕtvica je totiž v dospelom veku najčastejšou príčinou trvalej invalidity.

Každoročne si svet 29. októbra pripomína svetový deň mŕtvice. Medzinárodné organizácie sa tak snažia ľudí upozorniť na jej nebezpečenstvo a snažia sa informovať o tom, ako sa jej predchádzať.

"Najdôležitejší je zdravý životný štýl," vysvetľuje expertka na prevenciu Bettina Begerow.

Životný štýl

Podľa nej práve životný štýl rozvíja možné riziká vzniku súčasných ochorení ako sú cukrovka, obezita či vysoký cholesterol, ktorým sa však dá vyvarovať. 

Podľa lekárov, ak diagnostikujú u pacienta zvýšený krvný tlak, treba naň prihliadať individuálne, pretože v kombinácii s ďalšími rizikovými faktormi môže byť nebezpečný.

"Primárne by pacientovi mali naordinovať zdravý životný štýl a nie mu automaticky predpísať lieky," tvrdí expertka.

"Totiž lieky v kombinácii s ďalšími faktormi môžu zvyšovať riziko mŕtvice," vysvetľuje.

Počet pacientov poklesol

"Medzi najčastejšie následky mŕtvice patria okrem ochrnutia jednej strany tela, či poruchy rovnováhy, aj necitlivosť v rukách a nohách, rečové problémy alebo problémy s prehĺtaním," dodáva expertka.

Vzhľadom na obmedzenia, ktoré z ochorenia vyplynú, treba u pacientov očakávať aj depresívne syndrómy, ktoré sa môžu vystupňovať až do ťažkých stavov.

Nedávna americká štúdia však preukázala, že v priemyselných krajinách počet nových prípadov klesá.

Vedci zhodnotili výsledky zo vzorky pätnásťtisíc pacientov, pričom zbierali informácie už od roku 1987.

Štúdia potvrdila, že počet pacientov s mŕtvicou poklesol približne o tridsať percent na dekádu. V nasledujúcich rokoch predpokladajú, že sa šance na prežitie dokonca zvýšia.