Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
NASA zverejnila video, ktoré ukazuje rok 2014 ako najteplejší
Zdielať na

NASA zverejnila video, ktoré ukazuje rok 2014 ako najteplejší

NEW YORK / Rok 2014 bol najteplejším, odkedy sme začali merať teplotu našej planéty. NASA nedávno zverejnila animáciu, ktorá ukazuje, ako sa menila teplota Zeme od roku 1880. Výsledky sú alarmujúce.

Rok 2014 bol zatiaľ najteplejším od roku 1880. Vyplýva to z dvoch separátnych analýz NASA i Národnej oceánskej a atmosferickej správy (NOAA).

"NASA je na čele vedeckého skúmania dynamiky zemskej klímy," povedal John Grusfeld zo sídla NASA vo Washingtone.

"Pozorované dlhodobé otepľovanie a stav za rok 2014 len zvyšuje nevyhnutnosť štúdia Zeme ako komplexného systému. Našim cieľom je preto porozumieť úlohe a dopadom ľudskej aktivity na zmeny na Zemi," vyhlásil. 

Pozrite si animáciu, ktorá ukazuje zmeny teploty Zeme od roku 1880 do 2014:

Ľudský faktor

Zmeny v teplote našej planéty sú alarmujúce. Od roku 1880 sa povrch Zeme oteplil v priemere o 0,8 stupňa. Tento trend je výsledkom nárastu oxidu uhličitého a ďalších emisií, ktoré sa dostávajú do atmosféry.

Hodnoty počas jednotlivých rokov môžu byť ovplyvnené správaním počasia, avšak dlhodobý trend len podčiarkuje, že otepľovanie súvisí s ľudským faktorom.

Ako ukazuje animácia, ktorú NASA zverejnila, otepľovanie nebolo na celej planéte rovnaké. Faktom však ostáva, že viac území sa otepľuje, ako ochladzuje.

Od roku 1976, vrátane roku 2014, je každý rok teplota vyššia, ako dlhodobý priemer. Pravdepodobnosť, že ide o náhodu, je teda minimálna. 

Súvisiace články