Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slnko pokrýva tmavá škvrna, môže spôsobiť problémy
Zdielať na
Veda a technika

Slnko pokrýva tmavá škvrna, môže spôsobiť problémy

BRATISLAVA / Americkí astronómovia nedávno zverejnili snímky z odvrátenej strany Slnka, ktorú pokrýva obrovská tmavá škvrna. Tá sa postupne presúva na stranu viditeľnú z nášho uhla. Podľa niektorých neoficiálnych zdrojov to veští katastrofu.

Na odvrátenej južnej pologuli Slnka sa nachádza veľká tmavá škvrna. Nejde ale o dieru, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. "Je to chladnejšia oblasť, ktorá sa ľudskému oku javí ako čierna," hovorí Ján Rybák z Astronomického ústavu SAV.

Škvrna je 20 až 25 krát väčšia ako Zem. "Bude patriť k tým väčším," dodáva Rybák. Jej veľkosť v Amerike spustila vlnú obáv a katastrofických scenárov.

Unikátne zábery tejto škvrny získala americká sonda, ktorá monitoruje odvrátenú stranu Slnka. Vďaka tomu vieme, že škvrna sa hýbe a v týchto dňoch sa už objavuje aj v našom zornom uhle. "Štatisticky platí, že ak je škvrna dostatočne veľká, môže spôsobiť efekty, ktoré ovplyvňujú okolitú slnečnú sústavu," hovorí Ján Rybák z Astronomického ústavu SAV.

Presnejšie to budeme vedieť v najbližších dvoch týždňoch, keď bude obrátená k nám a slnečné erupcie, ktoré ju sprevádzajú, môžu vyvrhnúť koronárnu hmotu smerom k Zemi.

Na to zareaguje aj zemské magnetické pole. "Zemské magnetické pole môže vytvoriť v okolitých elektrických vodičoch, indukované elektrické napätie," tvrdí Rybák.

Problémy s elektrinou

Žiadna veľká katastrofa z toho ale nevyplýva, maximálne to môže spôsobiť problém s elektrinou. "Efektívnosť distribúcie elektrickej energie pri vysokých napätiach na veľké vzdialenosti," dodáva Rybák.

Zdielať na

Súvisiace články