Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zem sa točí pomalšie, rok 2015 bude mať o sekundu viac
Zdielať na
Veda a technika

Zem sa točí pomalšie, rok 2015 bude mať o sekundu viac

BRATISLAVA / Atómové hodiny sú najpresnejšie zo všetkých hodín, začali v posledných rokoch ukazovať viac. Nie, nezrýchlili, ako by sa mohlo zdať, vedci tvrdia, že idú stále presne. Príčina je vraj v rotácii našej Zeme. Ide síce len o jedinú sekundu, tá však spôsobuje vážne problémy najmä v navigačných systémoch. Preto americkí vedci navrhli, aby sa rok 2015 o spomínanú sekundu predĺžil.

Pre obyčajné ručičkové hodiny na stene alebo na veži je jedna sekunda zanedbateľná. Najmä ak u väčšiny z nich je 5-minútová odchýlka celkom bežná. No pokiaľ ide o atómové hodiny, podľa ktorých si svet nastavuje presný čas, je niečo také nemožné.

Krúti sa pomalšie

Takéto hodiny sú časovo dlhodobo najstabilnejšie. Fungujú už takmer 50 rokov bezchybne a napriek tomu v poslednom období ukazujú akosi viac. "Dostávame sa do rozporu s aktuálnou rotáciou Zeme v porovnaní s absolútnym časom daným atómovými hodinami," informuje Štefan Gmuca z Fyzikálneho ústavu SAV.

Inými slovami, naša Zem sa začala krútiť pomalšie a môže za to hlavne Mesiac. "Zem je pomerne silne gravitačne previazaná s Mesiacom," pokračuje Gmuca. A tak ju občas spomalí pôsobením na oceány. Tentoraz iba o jednu sekundu.

Aj sekunda je dôležitá

No aj napriek tomu americkí vedci navrhujú, aby sa pripočítala k tomuto roku. Bol by teda o jednu sekundu dlhší. Včas zabrzdiť, sekunda môže rozhodnúť o našom víťazstve v športe, sekunda rozhodne o našom živote či smrti.

Sekundy rozhodujú o správnom fungovaní prístrojov, napríklad hvezdárskych ďalekohľadov či satelitnej navigácie. "Ten rozdiel vo vypočítanej a skutočnej polohe môže byť až niekoľko desiatok metrov," dodáva Gmuca.

Zdielať na

Súvisiace články