Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Roboty nahradia modelky aj rozhodcov. Pozrite si, ako je na tom vaše povolanie
Zdielať na

Roboty nahradia modelky aj rozhodcov. Pozrite si, ako je na tom vaše povolanie

BRATISLAVA / Nezávislé súkromné neziskové združenie verejných rozhlasových staníc v USA, NPR, nedávno zverejnilo zoznam pracovných pozícií, ktoré podľa výskumníkov budú do dvadsiatich rokov úplne automatizované. Triasť o prácu sa môžu okrem úradníkov či pokladníkov, napríklad aj modelky.

Stroje sú stále múdrejšie a efektívnejšie. Dokonca až tak, že mnohých ľudí môžu čoskoro pripraviť o prácu.

Experti detailne analyzovali pracovné pozície v 21 oblastiach a zamerali sa na deväť kritérií, z ktorých sú najdôležitejšie štyri - inteligencia, vyjednávanie, pomoc druhým a schopnosť zmestiť sa do malých priestorov. 

Najviac sa podľa výsledkov analýzy NPR môžu o pracovné miesto obávať pracovníci telemarketingu. Tým experti vypočítali až 99 percentnú pravdepodobnosť, že oň prídu.

Už dnes totiž zákazníkov po telefóne vybavuje automatický systém, ktorí je im k dispozícii 24 hodín denne a narozdiel od ľudí, sa vie vysporiadať aj so zúrivými zákazníkmi.

S 98,7 percentami skončili daniari. Systém je totiž spoľahlivejší ako ľudia, ktorí pri spracúvaní daňových priznaní spravia nemálo chýb.

Aj bankoví úradníci, ktorí vybavujú pôžičky, sa môžu obávať. Mnohé spoločnosti ich už dnes nahradili algoritmami, ktoré si žiadateľov o pôžičku rýchlo a ľahko preveria. Tesne za nimi skončili pokladníci.

Šport bez rozhodcov

Tiež športoví rozhodcovia patria k tým, ktorí by sa mali mať na pozore a pre istotu sa obzerať po alternatívnej práci. Napríklad v tenise sa už používa takzvané "jastrabie oko", vďaka ktorému hráči presne vidia, ako loptička letela a kde dopadla. Ďalšie športy nezaostávajú a začínajú sa viac ako na ľudí, spoliehať na rôzne systémy.

Ani prevádzkovateľov strojov na balenie a plnenie čoskoro nebude treba. Amazon má už dnes armádu robotov, ktorí vykladajú tovar z políc a pripravujú ich na odoslanie. 

Vodiči podľa expertov majú až 97,8 percentnú pravdepodobnosť, že si v najbližších dvadsiatich rokoch budú musieť hľadať inú prácu. Automatické Google autá už totiž prešli tisíce kilometrov bez akejkoľvek ľudskej intervencie.

Nielen úradníci či robotníci sa ale musia báť. Hrozba automatizácie visí aj nad prácou modeliek. Okrem predvádzania modelov dokážu toho roboty oveľa viac. Istá britská spoločnosť napríklad vytvorila úplne interaktívneho a multilinguálneho robota menom RoboThespian, ktorý dokáže udržať očný kontakt, ale ako ideálny spoločník aj odhadnúť náladu človeka.

Ohrozenými sú aj kuchári, montéri elektrických a elektronických zariadení, pracovníci pôšt či klenotníci.

Môžu si vydýchnuť

Roboty ale nedokážu ľudí nahradiť úplne. Medzi tými šťastnými, ktorí sa konkurencie strojov báť nemusia, sú právnici, architekti, mikrobiológovia, analytici počítačových systémov či producenti a režiséri. 

Ako je na tom vaše povolanie? Pozrite sa, či ste aj vy v ohrození TU.

Vodičov už čoskoro nebude treba. Google vytvoril autá budúcnosti, ktoré nás budú voziť samé. Pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články