Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Autá nás môžu samé voziť už o päť rokov
Zdielať na

Autá nás môžu samé voziť už o päť rokov

DETRIT / Spoločnosť Google v stredu vyhlásila, že jej samojazdiace autá budú brázdiť cesty už do piatich rokov. Vo svojom prejave to na konferencii v Detroite uviedol šéf projektu autonómnych vozidiel Chris Urmson. Zároveň označil obavy týkajúce sa regulácie samojazdiacich áut za prehnané.

Internetová spoločnosť Google začala rokovania s väčšinou popredných svetových automobiliek a zostavila tím tradičných i netradičných dodávateľov. Jej cieľom je uviesť na trh samojazdiace vozidlá čím skôr, ideálne do roku 2020.

"S automobilovou komunitou komunikujeme už niekoľko rokov. Sme touto technológiou skutočne nadšení a radi by sme ju presadili. Má mnoho výhod čo sa týka bezpečnosti a pohodlia. Svet dokáže zmeniť k lepšiemu. Chce to však vytvoriť tím i partnerov, ktorí sú v tom najlepší," povedal Urmson.

Bez volantu i pedálov

Google plánuje čoskoro otestovať prototyp samojazdiaceho auta, ktorý sa zaobíde bez takých dôležitých súčastí ako volant, brzda či plynový pedál.

Pozrite sa, ako si Google predstavuje autá budúcnosti:

V každom z prototypov sa bude nachádzať testovací jazdec, avšak ľudský zásah tu potrebný nebude.

Urmson zdôraznil, že vzhľad auta ešte nie je finálny a vyvíjať sa bude priebežne. Dodal, že zavedenie autonómnych áut je prelomovým momentom vo vývoji dopravy, ktorý autá sprístupní i nevidiacim, seniorom či zdravotne postihnutým osobám.

Súvisiace články