Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slováci v raji elektroniky, nádejní dizajnéri navštívili Las Vegas
Zdielať na

Slováci v raji elektroniky, nádejní dizajnéri navštívili Las Vegas

LAS VEGAS / Americké Las Vegas tento týždeň žilo medzinárodnou výstavou spotrebnej elektroniky.. Bolo to najväčšie podujatie svojho druhu na svete. Na svoje si prišli najmä muži.

Na výstave CES v Las Vegas sú tisíce ľudí z celého sveta. A keby ste sa započúvali o trošku pozornejšie, počuli by ste slovenčinu. Stretnúť ste tu mohli mladých slovenských dizajnérov. Víťazov súťaže Start Awards.

Eco kapsule

"Prišli sme s malým mobilným domom, ktorý je pasívny a zároveň si sám vyrába energiu pomocou veternej turbíny a solárnych článkov," opisuje Soňa Plhová. Ecokapsula je zatiaľ len projekt. Do Las Vegas prišli jeho tvorcovia hľadať kontakty a inšpiráciu. Pomohla im pritom inšpirácia zameraná na podporu originálnych nápadov mladých podnikavých ľudí.

"Samozrejme, mať skvelý nápad je jedna vec a druhá vec je ho zrealizovať. Čiže táto platforma, ktorú sme založili, bude mladým pomáhať do začiatkov," tvrdí René Parák z Nadácie O2.

Bývanie pre baníkov

Možno sa to naozaj podarí. Záujemcovia sa už hlásia. "Jeden potenciálny klient z Austrálie má povrchové bane, kde bývajú baníci v prerobených kontajneroch, stanoch a rôznych unimobunkách. A ecokapsula by pre neho znamenala lepšie bývanie pre svojich zamestnancov," myslí si jeden z tvorcov eco kapsule Igor Žáček.

Súvisiace články