Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ruskú družicu zrejme poškodili trosky čínskeho satelitu
Zdielať na

Ruskú družicu zrejme poškodili trosky čínskeho satelitu

WASHINGTON / Malú ruskú družicu na obežnej dráhe okolo Zeme zrejme zasiahli bludné tresky čínskeho satelitu zničeného pred šiestimi rokmi pri teste protidružicovej zbrane. Ruský kozmický aparát pritom asi utrpel vážne škody, informoval portál space.com.

Vážna hrozba pre aparáty

Podľa analýzy amerického Strediska pre vesmírne štandardy a inovácie (CSSI) so sídlom v Colorado Springs ku kolízii došlo najpravdepodobnejšie 22. januára. Zbytky čínskej meteorologickej družice Feng-jüng 1C sa zrazili s ruskou mikrodružicou Ball Lens In The Space (BLITS), ktorá sa využíva k diaľkovému laserovému meraniu.

Čína svoj satelit Feng-jüng 1C zničila 11. januára 2007 pri skúške protidružicovej zbrane. Test bol "úspešný", ale trosky zasiahnutého cieľa od tej doby predstavujú vážnu hrozbu pre kozmické aparáty na orbite, okrem Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Mrak trosiek

Zatiaľ nie je jasné, či zrážka BLITS len poškodila, alebo ho úplne vyradila z prevádzky. Podľa space.com ide o druhú významnejšiu nehodu vo vesmíre medzi aktívnym kozmickým prístrojom a nefunkčným satelitom či takzvaným kozmickým smetím. V apríli 2009 zničila americký komunikačný satelit zrážka s nefunkčnou ruskou vojenskou družicou. V dôsledku tejto kolízie vznikol na obežnej dráhe mrak trosiek oboch aparátov.

Satelit vie urobiť aj takéto nádherné zábery nočnej Zeme.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

.wired.com

Súvisiace články