Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudský mozog rozšírime o umelú inteligenciu, tvrdí vizionár z Google
Zdielať na

Ľudský mozog rozšírime o umelú inteligenciu, tvrdí vizionár z Google

BRATISLAVA / Ľudia budú môcť už o pár rokov rozšíriť svoj mozog o umelú inteligenciu. Vyhlásil to expert na kybernetiku a futurológiu Ray Kurzweil na konferencii v New Yorku. Budúcnosť ľudstva predpovedá už roky a mnohé z jeho predpovedí vyšli. Napríklad to, že človeka v šachu porazí stroj, ale i to, že nás čoskoro budú voziť autonómne autá.

Kurzweil pracuje pre spoločnosť Google a najnovšie predpovedá, že už v tridsiatych rokoch 21. storočia budú ľudia hybridmi. To znamená, že naše mozgy budú schopné priamo sa pripojiť na tisíce počítačov v cloudoch, ktoré rozšíria našu existujúcu inteligenciu, píše CNN

Tvrdí, že mozog sa bude pripájať cez nanoboty - mikroskopické roboty vyrobené z reťazcov DNA.

"Naše myslenie potom bude zmesou biologického a nebiologického myslenia," hovorí.

Čím budú cloudy zložitejšie, tým pokročilejšie bude naše myslenie.

Na konci tridsiatych, či začiatkom štyridsiatych rokov, by tak naše myslenie mohlo byť podľa Kurzweila prevažne nebiologické.

Nastane singularita

Okolo roku 2050 by podľa Kurzweila mali existovať roboty, ktoré budú také inteligentné, ba aj inteligentnejšie, ako ľudia. Stroje podľa neho čoskoro prekonajú ľudský mozog v počte operácií za sekundu.

Následne prekonajú všetky ľudské mozgy dokopy a nastane takzvaná singularita, teda stav, keď bude stroj lepší, ako ten, kto ho vytvoril.

Okrem toho tvrdí, že si čoskoro budeme môcť naše mozgy aj zálohovať.

"Toto je povaha nášho bytia - prekračujeme svoje limity," myslí si Kurzweil, ktorý je známy ako jeden z popredných svetových vynálezcov.

Úspešné predpovede

Predpovedaniu budúcnosti sa venuje už dlho. V 90. rokoch spravil 147 predikcií pre rok 2009, ktoré aj sám v roku 2010 preskúmal. Osemdesiatšesť percent z nich bolo správnych. Sám seba ohodnotil "dvojkou". 

Správne predpovedal napríklad to, že ľudia budú v roku 2009 prednostne využívať prenosné počítače i to, že nás budú voziť autonómne autá.

V 2009 to ešte pravda nebola - autonómne autá totiž až v posledných mesiacoch začali svoje testovacie jazdy. "Nie je to tak úplne zle," hovorí. "Ak by som povedal rok 2015, nebol by som ďaleko od pravdy, ale je pravda, že autonómne autá ešte nie sú úplne bežné," dodáva.  

Google vytvoril autá budúcnosti, ktoré nás budú čoskoro voziť samé. Pozrite sa:

Súvisiace články