Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Do vesmíru sa chystajú už aj turisti zo Slovenska
Zdielať na

Do vesmíru sa chystajú už aj turisti zo Slovenska

Hviezdne nebo priťahuje ľudskú predstavivosť už odjakživa. To, čo bolo kedysi iba snom, sa pred zhruba 50 rokmi naplnilo - človek letel do vesmíru. A dnes sme bližšie aj k ďalšej, kedysi nepredstaviteľnej veci - vesmírnej turistike! Je už dostupnejšia. Ak máte pár desiatok tisíc eur navyše, môžete si ju objednať už aj priamo na Slovensku.

Vesmírnu turistiku si možno objednať už aj u nás

"Záujemca musí spĺňať minimálne požiadavky, aby bol jeho organizmus schopný prekonať  tie podmienky, ktorým bude vystavený,"  hovorí prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Už aj na Slovensku je možné zabezpečiť si miesto v kokpite korábu - vesmírny turista môže sedieť vedľa pilota a počas celého, zhruba hodinu trvajúceho letu si užívať výhľad.

"Pribúdajú nové destinácie a nové výzvy a jednou z výziev je vesmír. Lety budú prebiehať z Karibiku, alebo z púšti Mohave, kde je vynikajúce počasie celý rok," tvrdí Marián Kolenčík, majiteľ cestovnej kancelárie.

Prvý testovací let bude v apríli

O bezpečnosti stroja sa presvedčia konštruktéri a inžinieri, ktorí ho vytvárajú. "Sú to špičkoví odborníci vo svojich odboroch. Na let do vesmíru sa prihlásili sami a sú veľmi vzrušení," konštatuje Ralph Manheim, ambasádor vesmírneho projektu. 

Jedným z prvých Slovákov, ktorí si už čoskoro plánujú vyskúšať let do vesmíru, je Roman Grešák. "Mám za sebou let asi na všetkých možných prostriedkoch, ktoré lietajú. Bude ale podstatne zaujímavejšie letieť v rakete mimo bežne dostupnej výšky a strašne zaujímavý bude určite aj  pohľad na planétu," hovorí.

Aj Bella by sa rád vrátil

Náš prvý kozmonaut ale budúcim vesmírnym turistom dopraje radosť z titulu astronaut, či kozmonaut. Sám by sa na obežnú dráhu Zeme rád vrátil. "Určite by som sa na to dal, pretože to, čo má človek možnosť vidieť a zažiť, sú neopakovateľné zážitky," dodáva Ivan Bella.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články