Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Sojuz doletel na Zem, minul cieľ
Zdielať na
Zahraničie

Sojuz doletel na Zem, minul cieľ

Ruská kozmická loď Sojuz dnes skoro ráno odštartovala z Medzinárodnej vesmírnej stanice ( ISS ). Jej návrat na Zem už netrpezlivo očakávajú vo vesmírnom stredisku v Kazachstane. <b>VIDEO: Zábery z vesmíru</b>

Ruská kozmická loď Sojuz dnes skoro ráno odštartovala z Medzinárodnej vesmírnej stanice ( ISS ) a vrátila sa na Zem vo vesmírnom stredisku v Kazachstane. Presný cieľ však netrafila.

Na palube kozmickej lode bola aj prvá juhokórejská kozmonautka Ji So-jeon.  Na Zem sa tiež vrátil letecký inžinier a ruský kozmonaut Jurij Malečenko a tiež americká astronautka Peggy Whitsonová, ktorá dosiahla nový rekord v celkovom počte strávených dní vo vesmíre. V kozme za svoju kariéru pobudla až 377 dní.

REUTERS

Kozmická loď pristála na Zemi o 10:30 SELČ mimo predpokladané miesto cieľa v kazašskej stepi. Všetkých kozmonautov previezli vrtuľníkom na základňu a podrobili lekárskemu vyšetreniu.

Posádka bude nahradená už sedemnástou expedíciou, ktorej členmi budú Garrett Reisman, Oleg Kononenko a vedúci misie Sergej Volkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy