Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Koniec ľudstva. Otázka neznie či, ale kedy príde
Zdielať na

Koniec ľudstva. Otázka neznie či, ale kedy príde

Podľa filmov by sa mohlo zdať, že sa ľudstvo na nejakú tu pohromu, alebo vymretie, priam teší. Zničenie civilizácie je témou v desiatkach snímkov – a väčšinou tých komerčne najúspešnejších. V Armagedone len tesne unikneme obrovskému meteoru, vo filme 2012 nás spláchne obrovská vlna, v Dni potom zase globálne ochladzovanie. Čo nám ale hrozí najviac?

Nie či, ale kedy

Britský denník Guardian oslovil niekoľkých vedcov, ktorí na túto otázku odpovedali z uhla svojho výskumu. Jedno je jasné – nikto nevie, kedy pre ľudstvo či planétu Zem nastane onen súdny deň, isté ale je, že raz určite príde. Otázkou je, ako bude vyzerať a kedy nastane. 

Život na našej planéte je neskutočne krehký. Stačia len drobné zmeny niektorého parametra a väčšina populácie zmizne. Stalo sa to už niekoľkokrát – za posledných 500 miliónov rokov štyrikrát. Zo 4 miliárd druhov, ktoré v tej dobe žili, ich tieto vlny vymierania prežilo percento. A väčšinou za to naozaj mohli príčiny ako z hollywoodskych filmov, napríklad pád desaťkilometrového asteroidu, ktorý vyhubil dinosaury pred 65 miliónmi rokov.

Podľa Moniky Gradyovej, expertky na meteority z Open University, nie je otázkou, či sa to bude opakovať, ale kedy sa to bude opakovať. "Väčšina menších telies sa pri prechode atmosférou rozpadne, ale asteroid väčší ako šesť kilometrov by prešiel a spoľahlivo spôsobil masové vymieranie. Taký asteroid zasahuje Zem každých pár sto miliónov rokov."

V dobe ľadovej sa nám darilo

Ďalšími prírodnými katastrofami, ktoré by mohli urobiť bodku za človekom, sú výbuchy obrovských sopiek alebo extrémne zmeny klímy. Také udalosti by však nemali na rozdiel od pádu asteroidu okamžitý účinok – trvalo by im vymazať ľudstvo zo Zeme niekoľko stoviek rokov. V dobe ľadovej sme žili tiež a ako sa nám darilo… So všetkými týmito rizikami však nemôžeme nič robiť, na rozdiel od tých, které si sami spôsobujeme. Informoval o tom magazín National Geographic Česko.

Americké filmové štúdia naozaj intenzívne špekulujú, ako skončíme. Napríklad aj film Proroctvo má katastrofický scenár o konci sveta, pozrite sa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články