Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vedci objavili vypínač bolesti
Zdielať na

Vedci objavili vypínač bolesti

Zdroj: Reprofoto/Corbis

MISSOURI / Americkí vedci vynašli nový spôsob takzvaného vypnutia mučivej chronickej bolesti spôsobenej rakovinou kostí. Bude ju možné odstrániť aktiváciou jediného receptora v tele. Otvára sa nová cesta k úľave od neznesiteľných bolestí. Správu priniesol britský The Daily Mail.

Tím profesorky Daniely Salvemini z americkej Saint Louis University tvrdí, že receptor A3AR, ktorý sa nachádza v mozgu i v chrbtici a bráni prenosu bolestivých podnetov, je možné aktivovať pomocou látky zvanej adenozín.

Na rozdiel od súčasných liekov proti bolesti nemá adenozín také vedľajšie účinky ako napríklad opiáty. Rovnako neznižuje kvalitu života.

Obmedziť či potlačiť účinky

Vedci sa opierajú o výskum chronických bolestí spôsobených poškodením nervov hlodavcov. Zamerali sa na bolesť, ktorá je spôsobená chemoterapeutickými látkami a rakovinou kostí.

Protibolestivé účinky adenozínu sú známe už dlhšiu dobu. Problémom boli jeho vedľajšie účinky na telesnom tkanive. Tieto účinky je možné obmedziť či potlačiť, ak sa adenozín dostane tam, kde je ho treba - teda k receptorom A3AR.

Reprofoto/Corbis

Užívatelia sú v bezpečí

Výskum ciest, po ktorých putujú rôzne látky v tele, sa opierajú o závery amerického vedeckého tímu. Profesorka farmakológie a fyziologických vied poukázala na schopnosť receptora sprostredkovať tíšiace protibolestné účinky.

"Naše výsledky naznačujú, že aktivácia receptora pozitívne vplýva na zníženie niekoľkých typov bolesti," upresnila pre Daily Mail. Cieľom vedcov je znižovať závislosť od silných liekov.

Salvemini upozornila, že látky pôsobiace na receptor A3AR dospeli do pokročilého štádia klinických pokusov. Sú síce určené iba pre boj s rakovinou a zápalmi, ale vykazujú mimoriadne dobré účinky, ak ide o bezpečnosť užívateľov. "Sme na prelomovej ceste k účinnej liečbe chronickej bolesti," dodala.

Súvisiace články