Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Test na ebolu, smrtiaci vírus odhalí za pätnásť minút
Zdielať na

Test na ebolu, smrtiaci vírus odhalí za pätnásť minút

MARCOULE / V boji proti Ebole by mali byť zdravotníkom na celom svete od začiatku budúceho roka k dispozícii experimentálne vakcíny, lieky aj krv od vyliečených ľudí. Veľkou pomocou bude určite aj nový test, na ktorom pracujú vedci vo Francúzsku. To, či ste sa nakazili Ebolou by mal vedieť rozoznať do pätnástich minút.

Doteraz čakal chorý človek na výsledky z laboratória šesť hodín a až dvadsaťjeden dní bol preventívne v inkubačnej dobe. Odborníci sa zhodujú, že za šesť hodín môže smrtiaci vírus človeku veľmi ublížiť a čas musia skrátiť.

Momentálne pracujú na zdokonalení testu, ktorý by mal chorobu odhaliť už v priebehu pätnástich minút. "Tento test funguje veľmi podobne ako tehotenský test, ktorý si môžete kúpiť v lekárni. Pracujeme so vzorkou krvi, alebo moču. Tá sa pohybuje v určitom pásme. Podľa toho, akú farebnú reakciu vyvolá, vieme zistiť, či je vzorka vírusom eboly nakazená," opisuje priebeh vedec Fabrice Gallais. 

V Líberii na ústupe

V Libérii, Guinei a Sierra Leone podľahlo ebole podľa oficiálnych údajov takmer päť tisíc ľudí. Zatiaľ iba Libéria hlási, že choroba na jej území ustupuje.

Svetová zdravotnícka organizácia si želá zastaviť vírus eboly definitívne. "V súčasnosti pracujeme s prototypom a ešte ho upravujeme. V najbližších dňoch ho zdokonalíme a od začiatku budúceho roka by sa mohol začať vyrábať vo veľkom," hovorí šéf laboratória Laurent Bellanger. 

Cieľ rýchlych testov

Cieľom rýchlych testov je, aby bolo možné vykonávať diagnostiku nielen čo najrýchlejšie, ale tiež čo najbližšie k miestam výskytu. Podobnými testami sa zaoberajú aj japonskí vedci.

Tí minulý mesiac oznámili, že vynašli metódu, ktorá rozozná vírus do tridsiatich minút. Vedci v Amerike pracujú na tom, aby dokázali výsledky povedať dokonca v priebehu desiatich minút.

Pozrite si inštruktážne video:

Súvisiace články