Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
New York hlási prvý prípad eboly
Zdielať na
Zahraničie

New York hlási prvý prípad eboly

NEW YORK / Newyorský lekár, ktorý sa nedávno vrátil zo západnej Afriky mal pozitívne testy na ebolu. Vyhlásil to v noci na piatok starosta New Yorku Bill de Blasio a potvrdil tak špekulácie médií. Ide o prvý prípad eboly v najväčšom meste USA a štvrtý prípad v krajine.

Pacientom je tridsaťtriročný člen medzinárodnej humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc Craig Spencer, ktorý liečil pacientov s ebolou v Guinei. Spencer sa odtiaľ vrátil pred týždňom. Potom, čo dostal horúčky a hnačky ho v ochranných oblekoch dopravili z bytu na Manhattane do blízkej nemocnice Bellevue.

Spencer bol podľa guvernéra štátu New York Andrewa Cuoma v priamom kontakte so štyrmi ľuďmi. Troch z nich, vrátane lekárovej snúbenice umiestnili do karantény. Príznaky ochorenia však údajne nemajú. Štvrtým je vodič taxíka. U toho bolo nebezpečenstvo nákazy vylúčené.

Newyorčania nemajú podľa de Blasio žiaden dôvod sa báť, žiadne riziko im vraj nehrozí.

sita

Americké stredisko pre kontrolu a prevenciu ochorení bude teraz vykonávať ďalšie testy, aby potvrdilo predbežný výsledok. Do New Yorku okrem toho vyslalo tím expertov vyčlenených pre boj s ebolou.

Spencer údajne na letisko J.F. Kenedyho priletel 14. októbra a prešiel lekárskou kontrolou, ktorú absolvujú cestujúci z Guiney, Libérie a Sierra Leone. Okrem toho absolvoval aj niekoľko stupňov prehliadky a nemal ani horúčku, ani ďalšie príznaky.

Lekár vraj uviedol, že predtým, ako ochorel si išiel zabehať, zviezol sa metrom a v stredu si zobral taxík. Už vtedy sa cítil unavený, avšak horúčku dostal až vo štvrtok ráno.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy