Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ebola stále straší svet, nakazila už 10 000 ľudí
Zdielať na

Ebola stále straší svet, nakazila už 10 000 ľudí

Zdroj: SITA

ŽENEVA / Počet prípadov nákazy ebolou prekročil 10 000, chorobe doteraz podľahlo 4 922 infikovaných, z ktorých najviac ľudí zomrelo v troch najpostihnutejších krajinách - V Guinei, Libérii a Siere Leone.

V troch krajinách, kde naplno prepukla epidémia eboly, zomrelo 4 912 ľudí z 10 114 nakatených. Ostatné prípady infekcie a desať prípadov úmrtia pripadajú na ďalších päť štátov. Chorobe podľahol napríklad Libérijčan, ktorý pricestoval s nákazou do USA, či dvojica duchovných, ktorí z Afriky evakuovalo Španielsko. Ďalší Afričan zomrel v Nemecku, kam bol prevezený na liečenie.

Dvojročná zomrela

Niekoľko prípadov nákazy zaznamenala Nigéria so Senegalom, obe krajiny už ale WHO oficiálne prehlásila za bezpečné, pretože sa tu podarilo šírenie nákazy zastaviť.

Prvý prípad naopak ohlásilo Mali, kam zo susednej Guiney pricestovalo dvojročné dievča, ktoré už nákaze podľahlo. Niekoľko prípadov nákazy sa vyskytlo v Spojených štátoch a Španielsku.

Žiadne vakcíny

V súčasnej dobe neexistujú proti vírusovému ochoreniu žiadne schválené lieky a vakcíny, niekoľko sľubných preparátov sa ale skúša.

Dve nádejné očkovacie látky sa testujú v Európe, Afrike a v USA, výsledky majú byť známe do decembra. WHO preto predpokladá, že do polovice budúceho roku by sa do Afriky mohli dostať stovky tisíc vakcín proti ebole.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy