Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Simulovaná misia na Mars. Mesiace izolácie, sprcha raz za týždeň
Zdielať na

Simulovaná misia na Mars. Mesiace izolácie, sprcha raz za týždeň

WASHINGTON / Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) počíta s osídlením Marsu okolo roku 2030. Súčasťou príprav je i najnovší projekt, ktorý skúma, či ľudia psychicky zvládnu život na inej planéte. Šesť z nich sa podrobí výskumu v podmienkach, ktoré sa budú čo najviac podobať tým na Marse. Informáciu priniesol server The Atlantic.

Prepukne vesmírne šialenstvo?

NASA v spolupráci s havajskou univerzitou spustila projekt, vďaka ktorému chce zistiť, ako bude dlhodobý pobyt na Marse vplývať na psychiku ľudí. NASA bude skúmať tím zložený z troch žien a troch mužov. Podľa serveru The Atlantic je medzi nimi napríklad neuropsychológ, vesmírny inžinier či veterán Air Force.

Všetci budú po dobu štyroch mesiacov zavretí v kopule s rozlohou 300 metrov štvorcových. Cieľom havajského experimentu je navodiť na Zemi čo najpresnejšie prostredie Marsu a skúmať, čo urobí život v takých podmienkach s ľudskými emóciami.

Osem minút pre každého

"Budeme ich stresovať. To je základ celej štúdie," povedal šéf projektu Kim Binsted. Skupina bude po celý čas izolovaná. Prostredníctvom e-mailu však budú môcť komunikovať s rodinou a priateľmi. Avšak za rovnakých podmienok ako na Marse - s umelým dvadsaťminútovým oneskorením.

A to nie je všetko. Projekt sa posunie ešte ďalej. Každý člen skupiny bude mať nárok na osem minút týždenne v sprche. Kedykoľvek bude chcieť niektorý z členov svoje stanovisko opustiť, bude si na seba musieť navliecť do havajského tepla uniformu podobnú skafandru.

Sopka podobná Marsu

Počas štyroch mesiacov chcú vedci skúmať náladu v tíme a taktiež zmenu vzťahov medzi sebou. Samotný tím potom vyskúša ďalšie projekty, ktoré súvisia so životom na Marse. Otestujú chirurgické nástroje vytlačené na 3D tlačiarni, pestovanie rastlín v mimozemskom prostredí alebo využijú odpad a urobia z neho užitočné nástroje.

Experiment sa odohrá na havajskom Veľkom ostrove, kde sú pre simuláciu ideálne podmienky a to vďaka druhej najväčšej a najaktívnejšej štítovej sopke Mauna Loa. Pôda na Havaji najviac pripomína červenú planétu.

Psychický tlak

Projekt je pre NASA veľmi dôležitý kvôli osídleniu Marsu ľuďmi v roku 2030. Okrem toho, že sa musia uistiť, že ľudia budú schopní v podmienkach červenej planéty prežiť, musia tiež vedieť, že zvládnu náročný život psychicky.

S životom na Marse počíta tiež projekt holandskej spoločnosti Mars One. Tá z dvoch tisíc záujemcov vyberie 24 kandidátov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili, že sa na planétu presťahujú bez možnosti návratu. Do užšieho výberu sa dostala i Češka. Prví ľudia by mali na Mars vycestovať už v roku 2024.

Súvisiace články