Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Medzi prvými ľuďmi na Marse môže byť aj Slovenka Michaela!
Zdielať na

Medzi prvými ľuďmi na Marse môže byť aj Slovenka Michaela!

BRATISLAVA, LONDÝN / Medzi prvými ľuďmi na planéte Mars by pokoje mohla byť aj Slovenka. Vybrali ju totiž do misie, ktorá skúma, ako na červenej planéte reálne prežiť. Tím šiestich vedcov bude pracovať pod prísnym drobnohľadom skúsených odborníkov z NASA a iných svetových organizácií zaoberajúcich sa výskumom vesmíru.

Kolonizácia Marsu

Keď sa pozriete na zábery v priloženom videu, poviete si, toto je čistá planéta Mars. Tí s lepším zrakom však určite zbadali asfaltovú cestu. Tú by na Marse v tejto chvíli postavili asi naozaj iba Marťania. V skutočnosti ide o štát Utah v Spojených štátoch amerických. Práve tu prebieha veľký experiment.

Kým niektorí si kupujú na Marse pozemky z recesie, táto Slovenka zašla ďalej, bude skúšať ako by sa na tejto planéte mohlo reálne žiť. "Budeme prví kolonisti na Marse," prezradila členka výskumnej misie Michaela Musilová.

Život na Marse

V okolí mini stanice budú chodiť v 15 kilogramových skafandroch, ako reálni astronauti. Ich cieľom je čo najvernejšie napodobniť reálne podmienky prvých ľudí, žijúcich na tejto planéte. "Budeme si pestovať vlastné potraviny a recyklovať odpad," dodala Michaela.

Dostať sa na misiu nie je ľahké. Michaela na sebe tvrdo zamakala, momentálne študuje biológiu v Anglickom meste Bristol na prestížnej Univerzite. Na jej mieste vo výskumnej misii by chceli byť tisíce ľudí, ktorí sa zaujímajú o vesmír, či nebodaj o možný život na iných planétach.

"Je to veľká udalosť pre Slovenku, dostať príležitosť skúmať možnosti ľudskej posádky, ako kolonizovať Mars," neskrýva nadšenie fanúšička astronautiky Ľudmila Nováková.

Splnila si svoj sen

Michaela odletela do štátov z Anglicka iba pred niekoľkými hodinami a v Utahu začína na ostro už tento víkend. Mimochodom, jej vlastnoručný podpis reálne pristál na planéte Mars, a to na výskumnom autíčku.

V Curiosity je môj podpis z čias, keď som pracovala pre NASA," potvrdila Michaela. Misia v Amerike, na ktorú ju podporili aj Slovenská asociácia pre vesmírne aktivity či ministerstvo školstva, je pre ňu ďalšia etapa v ceste za svojim snom - spoznávaním vesmíru.

Cesta bez návratu

24-ročná Lucia a 29-ročná Veronika patria k deviatim Čechom, ktorí sa dostali medzi 1 058 uchádzačov z celého sveta do užšieho výberu o prvú cestu ľudí na Mars bez návratu na Zem.

Podľa Veroniky z Brna akýkoľvek výsledok expedície pomôže vede. "Buď sa DNA časom prispôsobia, ak tam tí ľudia pár rokov prežijú a budú mať napríklad deti a pokračovať ďalej. Alebo sa zistí, že to nejde. Aj to je výsledok. Tí, čo tam poletia, zomrú," poznamenala Veronika, ktorá pracuje ako manažérka. Viac TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy