Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vyše tisíc ľudí chce dobrovoľne odletieť na Mars, cesty späť niet
Zdielať na

Vyše tisíc ľudí chce dobrovoľne odletieť na Mars, cesty späť niet

AMSTERDAM / 24-ročná Lucia a 29-ročná Veronika patria k deviatim Čechom, ktorí sa dostali medzi 1 058 uchádzačov z celého sveta do užšieho výberu o prvú cestu ľudí na Mars bez návratu na Zem.

Ešte ďalšie tri kolá

V rozhovore pre ČTK sa zhodli, že chcú pomôcť vede, pre Luciu to je vraj aj dobrá pracovná príležitosť. Obe snívajú o tom, že budú medzi 24 pozemšťanmi, ktorí začnú "červenú planétu" osídľovať. V nasledujúcich dvoch rokoch ich ale čakajú ďalšie tri výberové kolá vedúce k účasti na unikátnej výprave. Tú sľubuje holandská spoločnosť Mars One.

Osídlenie planéty je podľa Lucie dôležitým krokom pri objavovaní vesmíru. "Veľmi rada by som sa na tom podieľala," dodala Lucia, ktorá študuje aplikovanú Informatiku na Jadernej a fyzikálnej inžinierskej fakulte ČVUT.

Tí, čo poletia, zomrú

Projekt chápe aj ako dobrú pracovnú príležitosť, pretože tí, ktorí poletia na Mars, budú vlastne zamestnanci Mars One. "Nevyhľadávam dobrodružstvá, ale nové skúsenosti," dodala.

Podľa Veroniky z Brna akýkoľvek výsledok expedície pomôže vede. "Buď sa DNA časom prispôsobia, ak tam tí ľudia pár rokov prežijú a budú mať napríklad deti a pokračovať ďalej. Alebo sa zistí, že to nejde. Aj to je výsledok. Tí, čo tam poletia, zomrú," poznamenala Veronika, ktorá pracuje ako manažérka.

Záujem malo 202 tisíc ľudí

"Čo je riziko? Ja umriem rovnako, napríklad keď ma zrazí auto. Na druhú stranu to ľuďom na Zemi umožní vyvinúť lepšie materiály, vyvinúť nové pohony," obhajuje svoje rozhodnutie. Pustila sa do tréningu a začala behať, chce si totiž do ďalších testov zlepšiť kondíciu. "Pre mňa nie sú prioritou materiálne statky na Zemi, prevažuje skôr ambícia dostať sa tam," doplnila ju Lucia.

O prvú cestu ľudí na Mars malo pôvodne záujem 202 000 ľudí, do užšieho výberu sa dostala viac než tisícka. Podľa Veroniky museli odpovedať na mnoho otázok, napríklad popísať svoje reakcie na stresové situácie a poslať svoje motivačné video. Okrem Lucie a Veroniky sa projektu zúčastní sedem Čechov vo veku 23 až 48 rokov. Všetci uchádzači pochádzajú celkom zo 107 krajín sveta.

Cesta trvá 210 dní

Cieľom misie by malo byť založenie samostatnej kolónie na Marse, využívanie tamojších surovín a uskutočnenie vedeckého výskumu. Podľa organizátorov vyjde prvý let na šesť miliard dolárov, peniaze sa ďalej budú získavať z vysielania reality show zo života kolonistov. Ďalšie financovanie zatiaľ nie je jasné. Cesta by mala trvať 210 dní.

Odborníci veľmi neveria, že by sa projekt mohol zrealizovať. Spochybňujú ho po finančnej i praktickej stránke. Najväčšie riziko podľa nich predstavuje vysoká úroveň rádioaktívneho žiarenia, ktoré by mohlo prvým kolonizátorom Marsu zničiť imunitný systém a vyvolať u nich rakovinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy