Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vírus HIV podľa vedcov stráca silu a je menej infekčný
Zdielať na

Vírus HIV podľa vedcov stráca silu a je menej infekčný

Zdroj: ISIFA

LONDÝN / Vírus HIV v poslednej dobe stráca svoj smrtiaci potenciál. Je menej nebezpečný a infekčný. K tomuto záveru dospela skupina imunológov z oxfordskej univerzity.

V štúdii, ktorú vypracovali imunológovia, vychádzali z pozorovania dvoch tisíc nakazených afrických žien. Okrem iného zistili, že vírusu trvá omnoho dlhšie, než sa v tele spustí choroba.

"Čo sa týka naštartovania choroby, vírus je čím ďalej pomalší," povedal vedúci vedeckého tímu Philip Goulder. Zároveň varoval, aby to ľudia nepovažovali za dôkaz toho, že vírus už nie je viac nebezpečný.

"Nie je namieste hovoriť, že HIV vírus stratil silu. Stále ide o chorobu, ktorú rozhodne nechcete dostať," upozornil expert.

Podľa niektorých virológov sa v budúcnosti môže stať, že vírus bude takmer neškodný.

Zmierniť, nie vyliečiť

Goulderov tím pracoval v Botswane a Juhoafrickej republike, ktorý patrí ku krajinám s najväčším počtom ľudí postihnutých HIV vírusom. Svoje závery publikoval v poslednom vydaní odborného periodika National Academy of Sciences.

Na svete trpí v súčasnosti vírusom HIV 35 miliónov ľudí. Choroba spôsobuje ťažké poškodenie imunitného systému. Doposiaľ nebol vynájdený liek. Známe preparáty dokážu nástup choroby iba spomaliť alebo zmierniť príznaku. Vírusu doteraz podľahlo 40 miliónov ľudí.

Vírus HIV sa do sveta rozšíril v dvadsiatych rokov minulého storočia z konžskej Kinshasy. Podľa expertov expandoval kvôli rastu populácie, obchodu so sexom, nesterilizovaným ihlám na klinikách či železnici vo vtedajšej belgickej kolónii.

Súvisiace články