Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Takto má vyzerať budúcnosť automobilov
Zdielať na

Takto má vyzerať budúcnosť automobilov

Má to dve kolesá, dve miesta na sedenie, elektromotor a vyzerá to ako zmutované vajíčko. Tak má podľa spoločnosti General Motors vyzerať automobil budúcnosti. Predvádzali ho pred pár dňami na výstave spotrebnej elektroniky v Las Vegas.

Futuristický koncept mestského približovadla sa volá EN-V. To je skratka slovného spojenia Electric Networked Vehicle - Elekrické zosieťované vozidlo. To "zosieťovanie" je myslené tak, že auto dokáže komunikovať napríklad s rozvodnou elektrickou sieťou a nabíjať sa v tom najvhodnejšom čase. Okrem toho môže byť v kontakte s ostatnými vozidlami a vďaka tomu dodržiavať bezpečné rozostupy, vyhýbať sa zápcham alebo jazdiť úplne samostatne.

Takto by malo vyzerať nasadenie EN-V v praxi (GM)



Základom EN-V je technológia spoločnosti Segway, ktorá už dlhšie vyrába elektrické skútre s kolesami vedľa seba. Vďaka tomu sa autíčko dokáže otočiť na mieste. Ak sa k tomu prirátajú naozaj miniatúrne rozmery, je to naozaj ideálne auto do preplnených mestských centier. Tvorcovia tvrdia, že na bežné americké parkovacie miesto sa zmestí 5 až 6 EN-V.

Navigačný systém a centrálny mozog EN-V (GM)



EN-V má v sebe štandardné lítium-iónové batérie, takže sa dá nabíjať z bežnej domácej zásuvky. Na jedno nabitie by mal prejsť 40 kilometrov rýchlosťou 40 km/h. Nie je to nič závratné, ale na bežné jazdy po meste by to malo stačiť. Veď aj tvorcovia priznávajú, že EN-V nie je o zážitku z jazdy, ale o uspokojovaní čisto praktických dopravných potrieb - premiestniť človeka z bodu A do bodu B čo najrýchlejšie a podľa možnosti aj niekde zaparkovať.

Takto vyzerá EN-V zvnútra (GM)



Pre milovníkov automobilov, motorov a šoférovania je EN-V smutnou víziou budúcnosti. Toto veru nie je auto, ktoré by si mohli radostne užívať. Z ekologického a praktického pohľadu ale má niečo do seba. Zatiaľ však ide len o koncept, takže na jeho nasadenie do mestskej premávky si ešte počkáme. Vraj možno až 15 rokov. Toľko by malo trvať vybudovanie potrebnej infraštruktúry a zavedenie patričnej legislatívy.