Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vedci objavili vírus, po ktorom hlúpneme
Zdielať na

Vedci objavili vírus, po ktorom hlúpneme

Zdroj: TV JOJ

BALTIMORE / Vedci prišli so šokujúcim zistením. V ľudskom mozgu žije vírus, ktorý zasahuje do jeho činnosti a mení ho. Našli ho u 44 percent testovaných. Hlúpne sa po ňom a má vplyv na správanie, píše britský The Daily Mail.

Vedci z Univerzity Johna Hopkinsa v americkom Baltimore a z nebraskej univerzity zverejnili svoj nový objav v odbornom časopise Americkej akadémie vied.

Ide o chlorovírus ATCV-1 a našli ho v hrdle 44 percent testovaných. Doposiaľ bolo známe len to, že sa vyskytuje v zelených riasach v jazerách.

"Ešte len začíname zisťovať, čo niektoré z týchto vírusov, ktoré v sebe nosíme, môžu spôsobiť. Je to začiatok iného spôsobu nazerania na vírusy a to nielen na tie, čo sa dostanú do vnútra, narobia množstvo škôd a odídu napríklad ako chrípka alebo ebola. Toto je druh na druhom konci spektra. Toto sú vírusy, ktoré v sebe nosíme dlhý čas a môžu mať vplyv na naše poznávanie a správanie," uviedol podľa The Daily Mail autor štúdie profesor Robert Yolken.

Pamäť, emócie a radosť

Vírus ATCV-1 podľa štúdie u ľudí, ktorí ho v sebe majú, ovplyvňuje mozog. Tí, u ktorých ho našli, mali horšie výsledky v IQ testoch, zaznamenali u nich zhoršenie pamäte a ďalších mozgových funkcií.

Rovnako mali horšie priestorové videnie. Vírus podľa všetkého ovplyvňuje i produkciu dopamínu - životne dôležitého hormónu, ktorý ovplyvňuje pamäť, priestorové vnímanie, emócie a radosť.

Vírus ako prvý identifikoval pred tridsiatimi rokmi profesor James Van Etten, biológ z univerzity v Nebraske. Nachádza sa v zelených riasách. Vedcom sa doposiaľ nepodarilo zistiť, ako sa dostane do tela človeka.

Reuters

Negatívny vplyv mikroorganizmov

Pôvodne sa predpokladalo, že vírus nie je prenosný na človeka. Teraz sa už ale vie, že prežíva v našom krku a dá sa spojiť s drobným, ale zaznamenateľným poklesom kognitívnych funkcií.

Ide o prvý objav svojho druhu, ktorý dokazuje, že mikroorganizmy nás môžu negatívne ovplyvniť bez toho, aby nám spôsobili škody.