Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Malária zabije 660 000 ľudí ročne, vakcína RTS tomu má zabrániť
Zdielať na

Malária zabije 660 000 ľudí ročne, vakcína RTS tomu má zabrániť

LONDÝN / Budúci rok by mohol byť podľa zdravotníkov zlomový v boji proti malárii. Britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline (GSK) plánuje požiadať o povolenie výroby prvej vakcíny proti tejto chorobe. Podľa zverejnených výsledkov zabrala vakcína pri takmer polovici testovaných detí.

Malária ročne zabije stovky až tisícky ľudí

Vakcína nazývaná RTS, bola vyvinutá po 18-ich mesiacoch intenzívneho sledovania malých detí. "To, čo dnes vieme, je výsledkom 18-mesačného testovania vakcín. V zásade sa počet nakazených detí vo veku od 5 do 17 mesiacov znížil o polovicu a o štvrtinu u detí vo veku od 6-ich do 12-ich týždňov," uviedol lekár Allan Plamba z GSK.

Malária je najzávažnejšie infekčné ochorenie na svete. Je prenášaná komármi a ročne zabije stovky až tisícky ľudí. Ohrozené sú najmä bábätká v najchudobnejších častiach saharskej Afriky. Vedci tvrdia, že vakcína je jediným efektívnym kľúčom na boj proti tejto chorobe. 

90 % obetí tvoria deti mladšie ako 5 rokov

"Keď sme vyvíjali túto vakcínu, vedeli sme pre koho je určená. A to najmä pre africké deti, ktoré trpia maláriou. Zo 660 000 ľudí, ktorí ročne umierajú, tvoria 90 percent práve deti mladšie ako 5 rokov," dodal Allan Pamba. 

GSK vyvíja vakncínu RTS spolu s neziskovou organizáciou PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI). GlaxoSmithKline sľubuje, že ak sa RTS dostane na trh, bude za cenu výrobných nákladov s 5-percentnou maržou. A marža má byť opäť investovaná do výskumu malárie.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články