Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Umelé hlasivky. K výskumu prispeli aj spevácke hviezdy
Zdielať na

Umelé hlasivky. K výskumu prispeli aj spevácke hviezdy

Celoživotná práca amerických vedcov sa predsa len oplatila. Podarilo sa im vyvinúť umelé hlasivky! Ľudia, ktorí po úrazoch alebo dlhých chorobách prišli o hlas, sa možno opäť budú môcť porozprávať so svojou rodinou.

Emočné väzenie

O syntetických hlasivkách sa dá hovoriť ako o vedeckom zázraku. Vyvinuli ich vedci v istom bostonskom inštitúte. Priekopnícky výskum podporilo aj niekoľko speváckych mega hviezd ako Roger Daltrey či Julia Andrews. "Berieme hlas ako samozrejmosť. Až pri kontakte s ľuďmi, ktorí prišli o hlas som pochopil vážnosť situácie. Nevieme si ani predstaviť, aké je to žiť v emočnom väzení, v ktorom nemôžeme vyjadriť samých seba," uviedol Steven Zeitels, profesor chirurgie z Harvardu. 

Jemnosť a poddajnosť biogélu

Tím vedcov vynašiel biogél na polymérnej báze, ktorý má žiadanú jemnosť a poddajnosť. Vďaka týmto vlastnostiam dokáže v hrdle vibrovať rovnako ako skutočné hlasivky. Počas pokusov bol tento bio gél aplikovaný do membrán hlasiviek zvierat.

Výsledky testov boli viac ako uspokojivé. Vedci teraz aj za pomoci speváckych legiend hľadajú sponzorov ďalších klinických testov. Tie by mali už prebiehať na ľuďoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články