Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na svete je nový vírus. Ľudí likviduje pomaly, ale isto...
Zdielať na

Na svete je nový vírus. Ľudí likviduje pomaly, ale isto...

Príznaky sú podobné ako pri víruse HIV a nositeľmi sú domáce zvieratá či hmyz cicajúci ľudskú krv. Ide o nový vírus, proti ktorému očkovanie neexistuje a liečba zaberá len v počiatočnom štádiu, v ktorom však o svojej chorobe vedieť ani nemusíte. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácii je už nakazených 12 miliónov ľudí.

Parazita má už 12 miliónov ľudí

O novom víruse sa zatiaľ toho ešte veľa nevie, no jedno je isté. Spôsobuje tzv. Chagasovu chorobu, nebezpečnú asi ako AIDS. Týmto parazitickým ochorením je už nakazených asi 12 miliónov ľudí a väčšinou pochádzajú z Mexika, Kolumbie a Bolívie.

Príznaky sa dostavia aj po niekoľkých rokoch

Príznaky sú podobné ako pri víruse HIV - postihnutému sa zväčšia lymfatické uzliny, zapália očné spojivky, v ďalšej fáze nasledujú hnačky a bolesti brucha a nakoniec bolesti srdca. Vírus začne napádať mozgové bunky. Príznaky sa však môžu dostaviť aj po niekoľkých rokoch, preto poznanie, že liečba zaberá len v počiatočnom štádiu ochorenia, nie je veľmi pozitívne...

Očkovanie neexistuje

Ochorenie sa prenáša z človeka na človeka napríklad transfúziou alebo transplantáciou orgánov. Nakaziť sa môže aj nenarodené dieťa cez matku. Prenáša ho hmyz cicajúci ľudskú krv a nositeľmi môžu byť aj domáce zvieratá ako mačky a psy. Tie však príznaky nemajú. Na vírus pochádzajúci pôovodm z Latinskej Ameriky neexistuje očkovanie.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články