Skoro jasno
17°
Bratislava
Bojíte sa sacharidov? Možno trpíte karborexiou...
Zdielať na

Bojíte sa sacharidov? Možno trpíte karborexiou...

Obrovský boom takzvaných bielkovinových diét si už vyžiadal svoje prvé obete. Niektoré ženy chudnutiu prepadli natoľko, že chlieb alebo zemiaky začali považovať za diabla a už len pri pohľade na ne dostávali panický záchvat. Psychiatri túto diagnózu pomenovali - zoznámte sa s karborexiou.

Keď diéta zafunguje... Alebo nebezpečná prvá fáza

Karborexia je veľmi podobná už chronicky známej anorexii. Rozdiel je v tom, že postihnutí nevylúčia stravu ako takú, ale z jedálnička si vyškrtnú všetko, čo obsahuje sacharidy. To znamená chlieb, pečivo, cukrárenské výrobky, zemiaky a dokonca aj ryžu. Povolené je len kuracie mäso, ryby, nízkotučné mliečne výrobky, šunka a zelenina.

Čisto bielkovinová strava sa však môže dodržiavať len niekoľko dní, maximálne až 2 týždne. Inak sa môžete ocitnúť v ohrození. V tomto období ručička váh klesá najrýchlejšie a tak ženy posadnuté chudnutím nepostúpia do druhej fázy diéty, v ktorej sa už potrebné sacharidy brať musia.

Z pečiva požierač čriev

Ak je žena postihnutá karborexiou, pohľad na sacharidy pre ňu znamená horor. Niektoré ženy údajne videli, ako im pečivo zliepa črevá, alebo pri pohľade na ryžu sa ich telo nafukuje, dokonca mali pocit, že prasknú.

Dôsledky...

Dlhodobo nevyvážená strava však spôsobuje celý rad fyzických ochorení. Ak sa žena dostane do extrému, môžu sa jej poškodiť vnútorné orgány. Medzi ďalšie hrozby patrí zápcha, chronická únava, vyčerpanie, osteoporóza, nuž a v niektorých prípadoch to môže viesť až k poškodeniu srdcového svalu a zlyhaniu obličiek.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články