Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Toto je AIDS postihnutá Keňa
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Toto je AIDS postihnutá Keňa

NAIROBI / Ani v 21. storočí si na Zemi ľudstvo nedokáže poradiť s hladom či rôznymi chorobami. Jednou z takých je stále AIDS, ktorý najviac decimuje populáciu v Keni. A práve tam má smerovať najväčšia pomoc slovenských humanitárnych projektov.

V Keni pomáhajú aj Slováci

Ľudí žijúcich v chudobných štvrtiach hlavného mesta Nairobi sú milióny. 80 percent z nich má smrteľnú chorobu AIDS, polovica maláriu. Takmer tretina trpí podvýživou. A Slovensko sa snaží pomáhať. "Máme dvadsať projektov za 3 milióny eur," hovorí Michal Mlynár, veľvyslanec v Keni.

Trpíte AIDS. Túto vetu musí personál na blízkej klinike vysloviť každý deň. Medzi nimi aj Češka v slovenských službách. HIV tu zabilo viac ako milión a pol ľudí. Má ho osem ľudí z desiatich. "Dnes som dávala liečbu štyrom pacientom, snáď sa to podarí. My neviem vyliečiť, ale vieme ich stabilizovať," hovorí Jiřina Kafková, lekárka projektu Vysokej školy Sv. Alžbety v Bratislave.
 
Na lekárku tu každý deň čaká niekoľko desiatok ľudí. Aj preto, že je široko ďaleko najlacnejšia. "Ľudia sú tu vďační. Tá práca má zmysel, nie ako v Európe," hovorí Kafková.

Aj jednému z chlapcov zachránilo život slovenské nutričné centrum. Podvýživa, ktorou trpí sa uzdravuje veľmi pomaly. "Som vďačná centru za záchranu môjho syna," hovorí matka chlapca.

V slumoch problém s podvýživou

"Ten problém v slumoch s podvýživou je narastajúci," hovorí Daria Pecháčková, streetworker Vysokej školy Sv. Alžbety v Bratislave. "Niekde býva aj sedem ľudí v jednej izbe. Jedia málo a stále rovnaké nezdravé jedlo, pretože nemajú na iné. S tým ide ruka v ruke tuberkulóza, je to veľmi vážne," hovorí lekár Visan Okage.

"Učia ma tu ako variť zdravé jedlo, ako kŕmiť, je to skvelé," hovorí návštevníčka nutričného centra. V Keni pôsobí viac ako 200 000 humanitárnych organizácií. Ani tie však nedokázali zabrániť, aby aj v 21. storočí v Keni ľudia umierali na chorobu starú viac ako 30 rokov alebo preto, že nemajú čo jesť. 

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy