Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
REPORTÁŽ Z USA. Vyšetrovatelia neveria, že bratia útok plánovali sami
Zdielať na

REPORTÁŽ Z USA. Vyšetrovatelia neveria, že bratia útok plánovali sami

NEW YORK / Podozriví útočníci z Bostonského maratónu chceli odpáliť nálože aj v New Yorku. A to na známom námestí Times Square. Priznal to Džochar Carnajev predtým, než úplne prestal komunikovať s vyšetrovateľmi. Nálože pripravené na tento útok nakoniec použili pri policajnej naháňačke, pri ktorej zomrel jeho starší brat.

Dopredu zabrániť útoku by sa nedalo

Times Square. Miesto, kde sa prechádzajú turisti z celého sveta, ale aj ľudia, ktorí na Manhattane pracujú. Taktiež rodiny s deťmi. Útok podobný z Bostonu by mal katastrofický scenár. "Na takýchto miestach by nemali vybuchovať bomby, máme tu deti," hovorí španielsky turista.

Na námestí je nespočetné množstvo kamier, ale takmer každý nesie nejakú tašku, batoh, kabelku, dopredu zabrániť útoku by bolo nemožné. "Dopredu odhaliť nie, ale potom by ich chytili a teraz už vedia, že pôjdeme do akéhokľvek extrému, aby sme ich chytili," myslí si pracovník na Manhattane Carl.

Neveria, že to pripravili sami

Times Square – to je predovšetkým zábava. Na každom kroku tu stretávate pouličného umelca. "Tu je bezpečne, veľa policajtov, ľudí, žiadny problém," dodáva jeden z umelcov.

Vyšetrovatelia stále neveria, že by bratia Carnajevovci pripravili celý útok sami, zvýšená pozornosť policajtov v uliciach New Yorku tak bude pokračovať. Na každom rohu policajné psy...

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy