Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
REPORTÁŽ Z USA. Teroristi chceli udrieť po celej krajine
Zdielať na

REPORTÁŽ Z USA. Teroristi chceli udrieť po celej krajine

BOSTON/NEW YORK / Bratia Carnajevovci chystali útok aj na iných miestach v Spojených štátoch amerických. Údajne plánovali aj útok na newyorský Times Square. Povedal to 19-ročný Džochar Carnajev, ktorý leží v nemocnici so strelným poranením.

"Boli sme informovaní FBI, že preživší útočník prezradil, že New York bol ďalší cieľ na ich zozname," prehlásil starosta najväčšieho amerického mesta Michael Bloomberg.

Džochar sa podľa vyšetrovateľov v nemocnici priznal k bostonskému útoku, pri ktorom traja ľudia prišli o život a desiatky utrpeli zranenia. Jeho starší brat Tameralan, ktorý minulý týždeň zomrel po prestrelke s políciou, bol podľa všetkého iniciátorom celej akcie.

V New Yorku chceli odpáliť auto plné výbušnín

Tamerlan vraj chcel spolu s mladším bratom do New Yorku prísť autom, ktoré uniesli v Bostone minulý štvrtok aj s vodičom. Auto naplnené náložami potom chceli odpáliť na rušnom Times Square. Podľa policajného komisára Raymonda Kellyho mali bratia pripravenú jednu bombu vyrobenú z tlakového hrnca a ďalších päť trubkových bômb. Plán však nevyšiel, pretože ich v Bostone chytila polícia.

Na Tamerlana v roku 2011 americké tajné služby dvakrát upozornila ruská kontrašpionáž, ktorá mladíka z Čečenska podozrievala z príslušnosti k islamistom. Bostonská kancelária FBI vedela aj o jeho minuloročnom odchode do USA z Ruska, ale nepodnikla zrejme žiadne opatrenia. Vyplýva to z údajov, ktoré médiám poskytli zdroje z amerických tajných služieb.

Podľa úradníkov amerického ministerstva zahraničia tajné služby USA zrejme neprikladali veľkú vážnosť ruským varovaniam. Mnoho ruských informácií o teroristoch a extrémistoch je údajne nedôveryhodných, pretože sa často týkajú obrancov ľudských práv a politických disidentov.

Tamerlana preverovala FBI, nič nezistila

FBI preverovala Tamerlana Carnajeva štyri mesiace od marca do júna 2011 a nič znepokojujúce nezistila. Jeho meno bolo už v marci zaradené do databázy pohraničnej a colnej služby a zostalo tam rok. Keď Tamerlan Carnajev v januári 2012 odchádzal z USA na polročnú cestu do Ruska, správcovia databázy odchod zaznamenali a alarmovali protiteroristickú filiálku FBI v Bostone. Nie je známe, že by čokoľvek podnikla.

Džochar Carnajev sa v stredu podľa vyšetrovateľov k svoju činu priznal. Nie je ale jasné, či priznanie bude mať pred súdom váhu, pretože zaznelo skôr, než bol oboznámený so svojim právom nevypovedať a s právom využiť služby advokáta. Podľa justičných expertov ale možno priznanie ani nebude potrebné, pretože polícia ma dostatok usvedčujúcich dôkazov.

Z vyšetrovania prenikajú na verejnosť väčšinou oficiálne nepotvrdené informácie. Podľa jednej z nich Džochar pri sebe nemal počas zadržania zbraň. Pôvodne sa pritom hovorilo o tom, že bol chytený po hodinovej prestrelka a že sa sám pokúsil zastreliť. V lodi, v ktorej sa Džochar Carnajev skrýval, vraj žiadna zbraň nebola nájdená.

Otec aj matka chcú ísť do USA

Otec bratov Carnajevovcov na tlačovej konferencii v dagestanskej metropole Machačkale na juhu Ruska prehlásil, že sa chystá odletieť do USA, aby pochoval Tamerlana a videl Džochara. "Nemám žiadne zlé úmysly. Nemám v pláne vyhodiť všetko do povetria," uistil všetkých Anzor Carnajev.O vine svojich detí pochybuje, vraj boli falošne obvinené. O ceste do USA uvažuje aj matka Zubejda, ktorá ľutuje, že sa vôbec niekedy s rodinou za oceán vybrala.

Carnajevovci sa presťahovali do USA v roku 2002, ale po desiatich rokoch sa vrátili do Dagestanu. V USA sa rozviedli. Obaja synovia po odchode rodičov zostali v USA. 

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy