Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Útoky v Bostone. FBI sledovala aj matku Carnajevovcov
Zdielať na

Útoky v Bostone. FBI sledovala aj matku Carnajevovcov

BOSTON / Americké rozviedky rok a pol pred výbuchmi v Bostone zaradili na podnet Ruska do zoznamu sledovaných osôb nielen staršieho z bratov Carnajevovcov Tamerlana, ale taktiež matku súrodencov Zubejdu. Informovala o tom agentúra AP. Carnajevová akékoľvek spojenie s radikálmi či teroristami poprela.

Tamerlan a Džochar Carnajevovci sú podozriví z bombového útoku v cieli bostonského maratónu, pri ktorom 15. apríla zomreli traja ľudia a ďalších viac ako 250 sa zranilo.

Na to, že ruská strana opakovane upozorňovala americké rozviedky, že Tamerlan Carnajev môže byť nebezpečný, už médiá upozornili. Začiatkom roka 2011 kontaktovala ruská kontrarozviedka FSB americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Tamerlan a matka zaradení na zoznam sledovaných osôb

Moskva mala podozrenie, že obaja rodinní príslušníci majú napojenie na islámskych ozbrojencov a plánujú návrat do Ruska. FBI ale žiadne dôkazy o spojení s teroristami nenašla a prípad v lete 2011 uzavrela. Potom sa Rusi v novembri toho istého roku obrátili na americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA).

Tá doporučila, aby meno staršieho z bratov a jeho matky bolo zaradené na zoznam sledovaných osôb známy v USA skratkou TIDE. Zoznam TIDE (Terorist Identities Datamart Enviroment), na ktorom figurujú mená podozrivých osúb s s možným napojením na teroristov, vedie Nároadné protiteroristické stredisko (NTC). Databáza obsahuje pol milióna mien.

Carnajevová: Je to klamstvo!

"Je to klamstvo a pokrytectvo," uviedla Zubejda Carnajevová z Dagestanu agentúre AP, keď komentovala nové informácie. "Z tých všštkých nezmyslov, ktoré o mne a mojej rodine vymýšľajú, už mi je zle a som z nich unavená. ľudia ma poznajú ako normálneho človeka, nikdy som nemala nič spoločné so zločinom, obzvlášť nie s terorizmom," povedala Zubejda

Čečenskí manželia Carnajevovci sa i s deťmi presťahovali v roku 2002 do USA, ale po desiatich rokoch sa vrátili do Dagestanu. V Spojených štátoch sa rozviedli. Obaja synovia po ich odchode v USA zostali.

Kľúčovou osobou vyšetrovania bostonského útoku je 19-ročný Džochar Carnajev. Zatiaľ sa vo väzenskej nemocnici lieči zo závažných zranení, ktoré mu spôsobili výstrely bostonských policajtov pri dramatickom zatýkaní. Jeho brat pri úteku pred policajtmi zomrel. Bratia Carnajevovci chystali útok aj na iných miestach v Spojených štátoch amerických. Údajne plánovali aj útok na newyorský Times Square. Pozrite si reportáž Martina Krpača priamo z USA.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy