Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
REPORTÁŽ. Slováci zachraňujú deti zo smetiska sveta
Zdielať na

REPORTÁŽ. Slováci zachraňujú deti zo smetiska sveta

NAIROBI / Mnohí Slováci majú veľké srdce. Ich darované peniaze totiž každoročne zachraňujú stovky detí v Afrike. A to trebárs aj v takých nebezpečných lokalitách ako sú kenské slumy.

Ich domovom je ulica

Ich rodičia sú pouličné gangy, ich domovom ulica. To sú deti z predmestia Nairobi. Prešli si peklom. "Našli sme ich opité a sfetované spať pri ceste," hovorí kenský vychovávateľ Gordon Okuku.

"Oni majú traumy či už z fyzického zneužívania v rodine, alebo na ulici. Mnoho tých detí bolo sexuálne zneužitých, či už doma priamo v rodine, alebo v tom gangu v ktorom žili," opisuje hrôzy ktoré si tieto deti zažívajú pracovníčka Dária Pecháčová z projektu Vysokej školy Svätej Alžbety Bratislava.

Vodu ani elektrinu mnohí nepoznajú

A tu to niekde všetko začína, v nairobských slumoch ako je Kiberi alebo Lunga Lunga. Žije tu takmer 3 milióny obyvateľov. Väčšiu biedu by ste len ťažko hľadali. Je to smetisko sveta. Reportér Televízie JOJ Martin Krpač si musel najať štyroch bodyguardov, bez nich by čoskoro vraj skončil okradnutý alebo mŕtvy. Pri prechode uličkami všade cítiť smrad. AIDS, žltačka či malária sú tu bežné. Najväčší priatelia miestnych ľudí sú zbrane a drogy, hlavne fetovanie lepidla. Teplá voda, elektrina a plyn často neexistuje. "Tu nás býva šesť, otec, mama a máme štyri deti," hovorí jeden z obyvateľom slumu Lunga Lunga

V centre dostávajú deti druhú šancu

Dária Pecháčová  a ďalší, sú tu doma. Pracujú ako streetworkerky, teda pouličné pracovníčky. V miestnych uličkách nachádzajú deti v zúboženom stave. Dávajú ich do slovenských škôl, postavených vlastnými rukami. Začínajú s nimi život od začiatku. "Je to ich prvé zoznamovanie s hygienou, centrum funguje na princípe rodiny. Funguje to na princípe rodiny, ráno deti odchádzajú do školy a poobede sa vracajú," opisuje princíp fungovania pracovníčka Dária Pecháčová.

"Slovenská misia Nairobi je dobrý projekt, pomáha chudobným a je pre nás požehnaním," hovorí zástupca riaditeľa školy Desderio Njiru. Dnes chodia v uniforme, pijú čistú vodu, hrajú futbal a niektorí z nich, budú dobrými študentami. A to aj vďaka vám. "Je to skvelé vidieť ako sa tie deti menia, ako tie deti dostávajú šancu," dodáva Pecháčová.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy