Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Končí sa kanibalizácia stíhačiek? Rusi nám poslali na Sliač darček...
Zdielať na

Končí sa kanibalizácia stíhačiek? Rusi nám poslali na Sliač darček...

Slovenské stíhačky už rozoberať nebudeme. Takzvaná kanibalizácia slovenských migov sa tým končí. Na letisko Sliač totiž konečne priviezli kontajner plný náhradných dielov z Ruska. Doteraz museli naši leteckí technici rozoberať niektoré stíhačky, aby iné mohli lietať...

Plán do konca roka 2013

Ako vyzerá ostrá na Sliači? Ak nad nami prelieta cudzinec bez prihlásenia, nie je to žiadna zriedkavosť. Dvaja piloti musia byť pripravení vždy. Od tohto momentu však majú naši dôvod na radosť. Ruskí kolegovia nám po našich urgenciách a protestoch priviezli na Sliač prekvapenie. Kontajner plný súčiastok na opravy 29-tok.

"Chceme, aby sme do konca roku mali skompletizovaných desať lietadiel," potvrdil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek. Približne 18-ročné mašinky majú aj čo to nalietané, a tak sa armáda obzerá po nových lietadlách. Aj napriek okresanému rozpočtu.

Slováci hľadajú cestu...

Česi lízujú švédske Gripeny - s týmto typom lietajú aj Maďari. Poliaci majú F16-tky darované Američanmi, nuž a Slováci svoju cestu ešte hľadajú. Veď na nové lietadlá by sme podľa niektorých odborníkov potrebovali 1 a pol miliardy! Naši však poškuľujú aj po Američanoch.

Rusi sa o vojenské letectvo zaujímajú

V týchto dňoch sme však mali netradičnú návštevu. Do Bratislavy zamierila hlava ruského koncernu na výrobu Migov. Práve Sergej Korotkov narobil doma personálne rošády za kanibalizáciu našich lietadiel, keď sme slovami ministra obrany iba platili a dostávali pečiatky. "Zaujíma nás otázka ďalšieho rozvoja vojenského letectva na Slovensku," hovorí Korotkov.

To, či tento prísľub znamená len pomoc pri opravách, či potvrdenie záujmu pri prenájmoch nových 35-tiek, nám tento mužík neprezradil. Už jeho prítomnosť u nás však svedčí o tom, že Rusom nie je vzájomná spolupráca vo vojenskom letectve ani zďaleka ľahostajná.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články