Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri havárii československej stíhačky zahynul pilot
Zdielať na

Pri havárii československej stíhačky zahynul pilot

Pilot neprežil nehodu cvičného lietadla československej výroby, ktoré sa zrútilo počas leteckej prehliadky v americkom štáte Iowa. Ako informovala miestna polícia, stroj typu L-39, vyrobený v bývalom Československu v 60. rokoch, sa zrútil na pole pri medzištátnej diaľnici pri Davenporte a explodoval.

Pilot nemal šancu

Na zemi nebol nikto zranený a neboli hlásené žiadne škody. "Lietadlo šlo rovno k zemi. Pilot nemal šancu sa z neho dostať," povedal policajný hovorca Don Schaeffer na tlačovej konferencii. Nehoda, ktorej príčiny sa vyšetrujú, sa stala počas každoročnej prehliadky Quad-City.

Cvičný stroj letel tesne pred haváriou vo formácii s ďalšími lietadlami. Podľa spravodajského serveru Sioux City Journal bolo prúdové cvičné lietadlo L-39 vyrobené v roku 1984 v podniku Aero Vodochody.

Využitý krajinami Varšavskej zmluvy

Jednomotorový stroj bol pôvodne využívaný krajinami Varšavskej zmluvy ako vojenské cvičné lietadlo, neskôr si pár týchto lietadiel kúpili súkromní majitelia na voľnočasové lietanie a na letecké prehliadky. Informuje o tom český portál novinky.cz.

Havarované lietadlo vlastnila vzdelávacia nadácia Warbird Education Foundation z texaského mesta Frisco. Tržná hodnota lietadiel L-39 sa údajne pohybuje okolo 550 tisíc dolárov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

YouTube

Súvisiace články

Najčítanejšie správy