Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
TRI ROKY PO. Na palube Airbusu zahynulo 228 ľudí
Zdielať na

TRI ROKY PO. Na palube Airbusu zahynulo 228 ľudí

Pri nehode zahynuli aj traja Slováci. Úrady by mali v najbližšom čase zverejniť oficiálnu správu o príčinách nešťastia.

Od jednej z najtragickejších leteckých nehôd spoločnosti Air France, pri ktorej v roku 2009 zahynulo 228 ľudí vrátane troch Slovákov, uplynuli v piatok už tri roky.

Oficiálna správa o príčine stále nie je

Experti pritom stále nezverejnili definitívnu správu o príčinách pádu lietadla typu Airbus A330. Konečný posudok by však mali publikovať už v najbližších dňoch a všeobecne sa predpokladá, že jeho obsah bude totožný s predbežným záverom vyšetrovateľov, podľa ktorého haváriu spôsobili chyby pilotov.

Asi pochybili piloti

Podľa expertov piloti nezareagovali správne, keď stroj stratil výšku po zamrznutí meračov rýchlosti, a navyše, neboli zaškolení tak, aby tento problém dokázali zvládnuť. O ich pochybení má svedčiť aj to, že nevzali na vedomie varovný signál o strate výšky. Denník Daily Telegraph s odvolaním sa na zdroje z prostredia vyšetrovacej komisie ešte v apríli napísal, že chybu mladého pilota nedokázal napraviť ani jeho oveľa skúsenejší kolega. To, že lietadlo stráca výšku, si všimli príliš neskoro.

Leteli do Paríža

Airbus A330 na trase Rio de Janeiro - Paríž zmizol v noci z 31. mája na 1. júna 2009 s 228 ľuďmi vrátane troch Slovákov približne tisíc kilometrov od brazílskeho pobrežia. Pátranie po troskách spadnutého stroja v atlantických vodách medzi Brazíliou a Afrikou bolo jednou z najrozsiahlejších akcií tohto druhu. Expertom sa napokon po takmer dvoch rokoch aj s pomocou robotických ponoriek podarilo vyloviť obe čierne skrinky z niekoľkokilometrových morských hlbín.

Pozrite sa, ako prebiehal pád lietadla.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy