Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pád lietadla v Česku. Možno bol za tým požiar...
Zdielať na

Pád lietadla v Česku. Možno bol za tým požiar...

Pád ruského lietadla An-30 v Česku zamestnáva ruskú tlač. Noviny Kommersant napríklad píšu, že za haváriou mohol byť požiar a nie porucha podvozku, ako sa pôvodne tvrdilo. K tejto verzii sa prikláňa i ruské ministerstvo obrany.

Za pádom nepovolená modernizácia?

Príčinou požiaru mohlo byť i tajné "vylepšovanie" pozorovacej techniky nad povolený rámec, píše ďalej denník. Ruská strana taktiež ocenila pohotovosť českých hasičov, vďaka ktorým sa podarilo zachrániť posádku i pasažierov.

V honbe za kvalitnejšími snímkami ruskí i zahraniční vojenskí odborníci často modernizujú "nedokonalú" snímaciu techniku, taja to pred partnermi a riziko berú na seba, podotkol denník.

Letisko v Čáslavi je v dôsledku vyšetrovania nehody dočasne vyradené z prevádzky. Pokým nebude prevádzka letiska obnovená, ochranu nad vzdušným priestorom Česka prevezmú slovenské stíhačky.

„V momentoch, ako je tento, preberáme zodpovednosť za ochranu vzdušného priestoru Českej republiky v rámci systému NATINADS,“ povedal v súvislosti s nehodou minister obrany Martin Glváč. Dodal, že letisko Sliač je spomedzi letísk systému kolektívnej ochrany vzdušného priestoru NATO geograficky najbližšie k českým hraniciam.

„V prípade našich západných susedov však samozrejme nehovoríme iba o geografickej blízkosti,“ vyhlásil Glváč, ktorý zároveň vyjadril poľutovanie nad nehodou lietadla An-30 v Českej republike, pri ktorej sa zranilo päť ruských a jeden český vojak.

Slovenské stíhačky v pohotovosti

Dvojica slovenských stíhačiek MiG-29 bude v pohotovosti až do opätovného povolenia prevádzky letiska Čáslav. „Pre možnosť rýchleho zásahu mimo slovenských hraníc nebudú v tom čase vykonávať tzv. cvičné vzlety,“ spresnil hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Všetci zranení by sa mali zotaviť

Ruské vojenské lietadlo s 23 osobami na palube v stredu dopoludnia havarovalo pri vojenskom letisku Čáslav, uviedlo české ministerstvo obrany. Lietadlo, ktoré sa pravidelne zúčastňuje na pozorovacej misii Open Sky, pri pristávaní vyšlo z dráhy a po náraze na zem začalo horieť. Podľa českého ministerstva obrany sa šesť osôb zranilo.

Lietadlo typu Antonov 30 malo problémy pri pristávaní. Dvoch popálených museli odviesť do pražskej vinohradskej nemocnice. Na mieste nehody zasahovalo niekoľko záchranárskych vrtuľníkov. Ľahšie zranených previezli do nemocníc v Kolíne a Čáslavi, v súčasnosti sú všetci mimo ohrozenia života. Oheň sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu okolo 12:30.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!      

wikipedia.org

Súvisiace články

Najčítanejšie správy