Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ďalšia tragédia. Pri slávnej Annapurne spadlo lietadlo
Zdielať na

Ďalšia tragédia. Pri slávnej Annapurne spadlo lietadlo

Pri havárii lietadla v horskej oblasti na severe Nepálu zahynulo 15 ľudí. Oznámila to agentúra AP s odvolaním na policajné zdroje. Na palube bolo 21 osôb. Podľa záchranárov prežilo haváriu 6 ľudí vrátane 2 detí, stav všetkých je vážny.

Zranených vrtuľník prepravil do nemocnice v meste Pokhara. Stroj pri pristávacom menávri narazil do hory v blízkosti letiska v Džomsome. Okrem dvojice nepálskych pilotov a letušky bolo na palube 16 ľudí a dvaja turisti z Dánska.

Problémy s technikou

Medzi mŕtvymi je 13 Indov a obaja piloti, uviedla podľa agentúry AFP polícia. Lietadlo patrilo miestnej leteckej spoločnosti Agni Air. Úrady nevylučujú, že mal stroj technické problémy.

Ďžomsom leží približne 200 kilometrov severozápadne od nepálskej metropole Káthmándú. Neďaleké mesto Pokhara je bránou pre turistov smerujúcich peši na horu Annapurna, ale aj pre hinduistov mieriacich do významného pútnického miesta Muktinath v horskom priesmyku Thorong La.

Do dedín jedine lietadlom

Letecká preprava v Nepále je bežná, pretože v himalájskej krajine nie je cestná sieť príliš rozvinutá. Mnohé z dedín sú prístupné práve len vzdušnou cestou, alebo peši. V krajine s najvyššími vrcholmi sveta sú tak časté letecké havárie. Letisko v mestečku Lukla pri Mount Evereste patrí dokonca k najnebezpečnejším na svete.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

getty images

Súvisiace články

Najčítanejšie správy