Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V Indonézii zmizlo ruské lietadlo, úrady nevylučujú únos
Zdielať na

V Indonézii zmizlo ruské lietadlo, úrady nevylučujú únos

Ruské lietadlo, na ktorého palube bolo 50 ľudí, zmizlo počas predvádzacieho letu. Lietadlo zmizlo z obrazoviek radarov počas letu, ktorý mal trvať tridsať minút. Leteckí kontrolóri stratili so strojom kontakt a lietadlo sa po uplynutí tohto času nevrátilo na zem.

Na palube ruskí štátni príslušníci

Podľa ruských zdrojov bolo medzi pasažiermi na palube aj osem ruských štátnych príslušníkov. Do pátracej akcie v oblasti mesta Bogor v provincii Západná Jáva boli nasadené vrtuľníky. "Stále po lietadle pátrame, zatiaľ  si nie sme istí, či sa zrútilo," uviedol hovorca indonézskych záchranárov Gagah Prakoso. Pre zlé počasie sa ale najmenej dva vrtuľníky museli vrátiť. Pátranie pokračuje na zemi. Záchrannú akciu komplikuje náročný terén a tma.

Podľa korporácie ruských leteckých výrobcov OAK, lietadlo zmizlo z radarov asi 20 minút po štarte predvádzacieho letu. Na ruskom veľvyslanectve v Jakarte "bola vytvorená krízová skupina s účasťou zástupcov miestnych úradov pre objasnenie situácie," uviedol hovorca ambasády Dmitrij Solodov. 

Uniesli ho?

Posádka lietadla si podľa agentúry RIA Novosti krátko pred stratou spojenia vyžiadala povolenie zostúpiť z výšky 3 000 metrov na 1 800 metrov. V oblasti sa nachádza aj vrch, vysoký 1 900 metrov.

"Videla som, ako tesne nad mojim domom letí lietadlo," popísala miestnej televízii TVOne obyvateľka dediny, ktorá leží pod kopcom. Výbúch alebo niečo podobné vraj ale nepočula. Podľa portálu Russia Today indonézske úrady nevylučujú ani to, že lietadlo bolo unesené.

Na palube kupci aj novinári

Lietadlo riadila štvorčelnná posádka a letu sa zúčastnili aj traja pracovníci z výrobného podniku Suchoj. Strol priletel z Jakarty v stredu v rámci predvádzacieho turné po Ázii. Najskôr navštívil Barmu, Pakistan, a Kazachstan.

Po Indonézii mal pokračovať do Laosu a Vietnamu. Na palube boli potenciálni zákazníci, teda predstavitelia miestnych aeroliniek Batavia, pelita, Air Aviastar a Sriwijaya Air.

Pýcha a nádej ruského letectva

Suchoj Superjet S-100 je nové ruské, civilné lietadlo. Taktiež je označované za pýchu a nádej ruského civilného letectva. Inauguračný let sa uskutočnil v roku 2008, minulý rok sa začalo dodávať aj prepravcom.

Tento typ lietadla je považovaný za prvé úplne nové ruské civilné lietadlo, ktoré sa začalo vyrábať po rozpade Sovietskeho zväzu. Vznikol v spolupráci so západoeuurópskymi firmami. Je určené pre regionálne linky a vyrába sa vo verziách pre 75 a 95 cestujúcich.

Až doposiaľ nemalo na svojom konte žiadnu katastrofu a Rusko s nim spojuje veľké nádeje, že získa významnejší podiel na svetovom trhu. V kategórii, do ktorej Suchoj Superjet S-100 patrí, dominujú stroje Embraer a Bombardier.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy