Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Havária lietadla krátko po štarte! 31 mŕtvych, 12 zranených!
Zdielať na

Havária lietadla krátko po štarte! 31 mŕtvych, 12 zranených!

Kontrolná veža stratila kontakt s dvojmotorovým turbovrtuľovým strojom ATR-72 hneď po štarte. Trosky tohto civilného lietadla sa následne našli asi 30 kilometrov od mesta. Rozlomilo sa na tri časti a vzbĺklo. Príčina je zatiaľ neznáma. Tragédiou však je, že zo 43 cestujúcich prežili len 12. Tragédiu pritom mohla spôsobiť technická porucha, chyba pilotov či zlé palivo.

Posádka neprežila, 12 ťažko zranených

Lietadlo spoločnosti UTair sa zrútilo neďaleko sibírskeho mesta Ťumeň. Podľa miestnej pobočky ministerstva pre mimoriadne situácie malo nehodu prežiť 12 ľudí. Všetci boli hospitalizovaní, stav niektorých z nich je však kritický.

Štyria členovia posádky, teda dvaja piloti a dve letušky pri nešťastí zahynuli. Pasažierov malo byť miesto 39 pôvodne až 40, jeden z nich sa však na letisko nedostavil a to mu zachránilo život.

Vyšetrovanie však odhalilo nové drastické informácie. Po vzbĺknutí častí lietadla 6 osôb zhorelo v jednom z vrakov zaživa...

Našli čierne skrinky

Na mieste havárie zasahuje asi stovka ľudí. Podľa strediska záchranných operácií boli nájdené dve čierne skrinky, ich stav je však rovnako neznámy. Rozšifrovať as ho však budú snažiť odborníci buď v samotnom meste alebo v Moskve.

Krátko popoludní poslal vyšetrovací tím na expertízu palivo zo stroja, aby sa potvrdila či vyvrátila verzia o tom, že haváriu mohol spôsobiť práve zlý letecký benzín. Prvé verzie vyšetrovania hovoria okrem zlého benzínu aj o technickej poruche, chybe pilota alebo dispečingu.

Peniaze pozostalým a preživším

Od 4. do 6. apríla bude v ťumenskej oblasti vyhlásený smútok za obeťami nešťastia. Informácie o vyhlásení štátneho smútku zatiaľ nie sú známe. Vedenie oblasti však plánuje pozostalým vyplatiť odškodné vyše 32 tisíc eur, preživším viac než 25 tisíc eur. Ďalších 51 tisíc eur vyplatí zraneným a pozostalým aj samotný dopravca.

Stroj vyrobil francúzsko-taliansky výrobca lietadiel ATR. Jednou z posledných nehôd tohto typu lietadla bola havária v novembri 2010 na Kube. Zahynulo vtedy všetkých 68 cestujúcich. Zlé počasie a zlé rozhodnutia posádky mali byť príčinou.

Podobný typ lietadla francúzsko-talianskej výroby používa aj slovenská letecká spoločnosť Danube Wings.

REUTERS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy