Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tragédia! Autobus plný detí vrazil do tunela, 28 mŕtvych!
Zdielať na

Tragédia! Autobus plný detí vrazil do tunela, 28 mŕtvych!

Obrovská tragédia! Najmenej 28 mŕtvych, medzi nimi 22 detí vo veku od 10 do 12 rokov zahynulo v stredu v noci pri havárii autobusu, ktorý zo zatiaľ neznámych príčin vrazil do steny diaľničného tunela. Ďalšie deti utrpeli zranenia, vodiči haváriu rovnako neprežili...

Autobus viezol dve školské triedy

Táto strašná havária sa stala vo švajčiarskom kantóne Valais pri hraniciach s Talianskom. Autobus viezol 52 Belgičanov, väčšinou detí vo veku od 10 do 12 rokov, podľa miestnych médií išlo o dve školské triedy, ktoré sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo švajčiarskom alpskom stredisku Val d'Anniviers späť do Belgicka. Ďalších 24 detí utrpelo zranenia.

Traja cestujúci majú veľmi ťažké zranenia. Dvoch lekári transportovali do nemocnice v Lausanne, tretieho na kliniku v Berne. Ďalších zranených ošetrovali v štyroch miestnych nemocniciach.

"Táto tragédia zmení celé Belgicko," komentoval belgický veľvyslanec vo Švajčiarsku Jan Luykx. "Nikdy som sa s ničím takýmto nestretol. Závažnosť celej nehody je veľmi obtiažne stráviť." Belgický minister zahračinia Dider Reynders označil nehodu za "nepochopiteľnú". Úrady obete stále ešte identifikujú.

Vrazil do bočnej steny a nasledovala čelná zrážka

Autobus podľa dostupných informácií vrazil v tuneli diaľnice A9 pri meste Sierre do bočnej steny a následne čelne vrazil do núdzového odstavného stanovišťa. Predná časť vozidla bola po náraze totálne zničená, preto sa tí, ktorí prežili, nedokázali sami dostať von z trosiek autobusu.

Záchranári boli na miesto privolaný okolo 21:15 SEČ, na mieste pracovali celú noc. Na záchranárskych prácach sa podieľalo aj 15 lekárov, 100 zdravotníkov, 30 policajtov, 60 hasičov a 3 psychológovia. Zasahovalo aj 12 sanitiek a 8 helikoptér.

Šéf záchranárov označil zásah za psychicky mimoriadne obtiažny, pretože obeťami boli práve deti. Niektorí záchranári podľa neho bojovali so slzami v očiach...

Príčinou nebola vysoká rýchlosť

Príčinou tejto nehody nie je podľa švajčiarskeho štátneho zástupcu Oliviera Elsiga nadmerná rýchlosť. Podľa neho pracujú vyšetrovatelia s dvoma verziami príčin nehody. Mohlo ňou byť technická závada na vozidle, choroba vodiča, o čom môže rozhodnúť jeho pitva, a napokon ľudská chyba.

Deti v autobuse boli podľa neho pripútané bezpečnostnými pásmi. "Náraz bol tak silný, že sa sedadlá vytrhli," skonštatoval.

Rodičia majú pricestovať už v stredu

Deti pochádzali z belgických dediniek Lommel a Heverlee. Úrady ihneď otvorili telefónnu linku pomoci pre rodiny obetí. Rodičia by pritom dnes mali pricestovať do Švajčiarska. Belgické ministerstvo zahraničia pre ich prepravu vyčlenilo dve vojenské lietadlá. Na palube sa majú o rodičov starať aj psychológovia.

Toto nešťastie vo Švajčiarsku je najtragickejšou nehodou autobusu na európskom kontinente od apríla 2007, kedy v stredom Turecku po zrážke autokaru s kamiónom zahynulo 32 ľudí, prevažne detí vo veku od 7 do 14 rokov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy