Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Do francúzskeho vládneho špeciálu udrel blesk. Zvládol by to aj slovenský?
Zdielať na

Do francúzskeho vládneho špeciálu udrel blesk. Zvládol by to aj slovenský?

Počas týždňa sme vás informovali o tom, že do vládneho špeciálu, v ktorom sedel nový francúzsky prezident François Hollande, udrel blesk. Nikomu sa nič nestalo. My sme zisťovali, ako by to dopadlo, keby francúzsky prezident letel niektorým z našich slovenských vládnych špeciálov? Ide totiž o zastarané stroje ruskej výroby.

Najskôr si však pripomenme, čo sa vlastne na parížskom letisku stalo? Vládny špeciál na palube s novozvoleným francúzskym prezidentom vzlietol a čochvíľa na to tresk! Ihneď na to pilot otočil lietadlo naspäť a bezpečne pristál na parížskom letisku. Tam ho technici skontrolovali.

Každé lietadlo počas roka zasiahne blesk

Takéto niečo sa ale vraj nestáva len výnimočne. "Výnimočné bolo to, že na palube bol prezident," skonštatoval Ján Labun z Leteckej fakulty TU KE.

Priemerne každé lietadlo zasiahne blesk jeden-dvakrát do roka, ale dovnútra sa nedostane.  Podľa odborníkov efekt tzv. Faradayovej klietky dokáže človeka ochrániť pred zásahom blesku. "Faradayova klietka je priestor, ktorý je uzavretý elektrickým vodičom," vysvetlil Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu SAV. Napríklad uzavretý plechový plášť, aký má v podstate každé lietadlo.

Vypadnúť môže elektronika

Okrem lietadiel Faradayovu klietku tvoria ešte aj paneláky a autá. Blesk vlastne prebehne len po povrchu a potom pokračuje ďalej do zeme alebo do vzduchu. Dnu cez okná sa ale môže dostať elektromagnetické pole a ohroziť elektronické prístroje.  "Môže poškodiť riadiace prvky lietadla," ozrejmil Venhart.

Vládne tupolevy sú bezpečné

Moderné stroje však majú takéto prvky zálohované a proti bleskom sú dobre vybavené. Kto však vie, ako by dopadol francúzsky prezident, keby sedel v niektorom zo slovenských vládnych špeciálov, ktoré už predsa len majú svoje roky? "Majú vodivý kryt, sú prepojené elektricky, majú vybíjače statickej elektriny," ubezpečil Labun. Tupolevy majú navyše ešte aj bleskozvody. Podľa leteckých expertov by sa teda ani v našich lietadlách francúzskemu prezidentovi nič stať nemalo.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA/ilustračné

Súvisiace články